Wykonanie

Odkryłam ostatnio nowy sklepik
rybny, w którym w każdy wtorek sympatyczny pan sprzedaje świeże
ryby i jestem zachwycona:) Za tydzień będzie
flądra!Przepis w myśl zasady proste jest pyszne - łatwy i szybki w przygotowaniu. Dzięki temu, że pieczemy
rybę w folii aluminiowej zachowuje ona wszystko co najlepsze! Będzie smakowała jeszcze lepiej, jeżeli z wszystkimi
przyprawami wstawisz ją na godzinę do lodówki.Składniki:- 2 nieduże świeże
pstrągi- 2 nieduże ząbki
czosnku-
masło (z lodówki)-
koperek,
natka pietruszki (ewentualnie mogą być suszone)Przygotowanie:1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.2.
Ryby patroszymy i dokładnie myjemy. Porządnie solimy
rybę z wierzchu i w środku.3. Do wnętrza każdej
ryby wyciskamy ząbek
czosnku, wsypujemy drobno posiekany
koperek i
natkę pietruszki.4. Zimne
masło kroimy w plasterki grubości ok. 2 mm.5. Przygotuj taki kawałek folii aluminiowej, żeby zmieściła się w nim cała
ryba. Na środku kładziemy 2-3 plasterki
masła, a następnie na nie
rybę. Trochę
masła wkładamy także do wnętrza
ryby i układamy na jej wierzchu.6. Dokładnie zawijamy
rybę w folię tak, aby łączenie było na górze, żeby
masło nie wypłynęło. Każdą
rybę zawijamy osobno, następnie układamy je na blaszce i wkładamy na 20 - 25 min do rozgrzanego wcześniej piekarnika.I gotowe:) Mimo że w samej rybie jest już
czosnek ja lubię podawać ją jeszcze z mocno
czosnkowym sosem.