Wykonanie

Polecam użycie świeżych ryb. Ewentualnie mrożonych - wypatroszonych. Dobre na kolację - z dużą porcją
sałaty.Składniki:1
pstrąg - na jedną osobę
przyprawa do ryb (gotowa, np. Kotanyi) - około 1-1,5 łyżeczki na 1
rybęmasło czosnkowe (na pół kostki
masła bierzemy 6 ząbków
czosnku - który wyciskamy i 3-4 łyżeczki posiekanej świeżej
natki pietruszki)- około 2 łyżeczek na każdą
rybęWykonanie:
Rybę wypatroszyć, usunąć łuski i skrzela (skrzela znajdują się często w wypatroszonych już rybach, kupowanych w sklepie), dokładnie opłukać w wodzie.Odsączoną
rybę posypać obficie
przyprawą do ryb - po obydwu stronach i w środku. Do środka włożyć też
masło czosnkowe - w miarę możliwości rozsmarować po całej długości
ryby wewnątrz.
Przyprawa do ryb zawiera już
sól, więc nie trzeba dosalać.Zawinąć każdą
rybę oddzielnie - w folię aluminiową. W tym celu trzeba wziąć prostokąt folii i zawinąć
rybę wokół, wystające boki szczelnie zawinąć w jedną stronę - zapobiegnie to wylewaniu się
masła z aluminiowej paczuszki.
Pstrąga grillować około 20 minut - mniej więcej co 5 minut przewracać na drugą stronę.
Ryba jest dobra do jedzenia, gdy oko
ryby jest już całe białe.Bardzo smaczne!