Wykonanie
Z
żółtego sera można przygotować wiele smakowitych przekąsek, które urozmaicą nasze codzienne menu,są one niezastąpione na towarzyskich spotkaniach, gdy formujemy je dowolnie, te w kształcie choinek często serwuję do czerwonego barszczu zamiast kruchych pasztecików w świąteczny czas.



SKŁADNIKI:10 dag
sera żółtego np Radamer20 dag
mąki pszennej3 płaskie łyżki
śmietany 18%12 dag
masłaszczypta
soliziarenka
kminkupieprz cayennebiałko jajaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać na stolnicy z
mąką,dodać
masło oraz
śmietanę i szczyptę
proszku do pieczenia, zagnieść ciastoowinąć w folięwłożyć na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkować ma grubość około 1/2 cmza pomocą foremek do
ciasteczek wycinać choinki,ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem,posmarować delikatnie roztrzepanym
białkiem jaja,posypać
pieprzem cayenne oraz
kminkiem.Wstawić do nagrzanego do 190*c piekarnikapiec około 15 minut, aż się zrumienią delikatnie.Serwować z czystym barszczem czerwonym.Życzę smacznego ;-)