Wykonanie
Klasyczne polskie pierożki-od dziecka lubiłam je jeść,na takiej kuchni się wychowałam,obowiązkowo w menu musiały znaleźć się choć raz na miesiąc...:)Zmieniłam tylko
przyprawy -moja Mama używała tylko
soli i
pieprzu, ja dodałam do nich Jarzynkę Lux i
Przyprawę gajowego firmy BELLA BIS które otrzymałam jakiś czas temu w ramach testowania-muszę przyznać że doskonale spisują rolę w
mięsnych daniach są delikatne i aromatyczne,szczerze polecam!



SkładnikiCiasto:3 czubate szklanki
mąki pszennej1 szklanka gorącej
wody1
jajkoszczypta
solimąka do podsypania ciastaFarsz:80 dag-1 kg gotowanego
mięsa z kurczaka-u mnie mieszane z rosołu1,5 kg
kiszonej kapusty3
cebulesól do smaku
pieprz świeżo mielony do smakujarzynka lux do smaku Bella Bis
przyprawa gajowego do smaku Bella Bis
słonina do okrasy1.2.3.4.Na rozwałkowany placek kładziemy po łyżeczce farszu zawijamy ciasto i wykrawaczką, wycinamy pół krążki pierogów po czym zlepiamy brzegi palcami. Tak przygotowane pierożki wrzucamy na wrzątek osolonej
wody i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia. Przed podaniem okraszamy
słoninką .