Wykonanie
Te ciasto upiekłam na życzenie mojej córki.

Składniki:ciasto- 4
żółtka- 3/4 szklanki
cukru + 1 łyżka do
drożdży- 40 g świeżych
drożdży- 1 szklanka ciepłego
mleka- 3 szklanki
mąki tortowej- 1/4 kostki stopionego
masła-
owoce (u mnie 3 bananay i
truskawki)kruszonka- 3 łyżki
mąki- 3 łyżki
cukru- 3 łyżki miękkiego
masłaW mniejszej (ale nie niskiej, bo
drożdże wyrosną) miseczce rozetrzeć
drożdże z łyżką
cukru i szklanką ciepłego
mleka.Wymieszać i odstawić.W dużej misce zmiksować
żółtka z
cukrem na kogiel mogiel. Do utartych
żółtek dodać wyrośnięte
drożdże i 3 szklanki
mąki. Wymieszać łyżką, dodać ostudzone stopione
masło. Mieszamy, można ciasto delikatnie wyrobić ręką. Gdy będzie się bardzo kleiło można dodać odrobinę
mąki, ja nie dodawałam (ciasto troszkę się kleiło).Składniki na kruszonkę wyrabiamy rękami.Ciasto rozkładamy na wysmarowaną tłuszczem formę, następnie wykładamy
owoce. Na końcu rozdrabniamy na ciasto i
owoce kruszonę.Ciasto pieczemy we wczesniej nagrzanym piekarniku do 60 st. przez 20 minut, następnie przez 30 - 35 minut w 180 stopniach.


