- 3 jajka- 8 łyżek otrębów owsianych- 16 łyżek otrębów pszennych- 10 łyżek mleka odtłuszczonego w proszku- ok.5 łyżek jogurtu naturalnego- 3 łyżeczki drożdży w proszku / 25 dag świeżych- letnia woda (ok.5 łyżek)- ok.1/2 łyżeczki soliWymieszać wszystkie składniki. Formę (keksówkę) wysmarować oliwą i obsypać otrębami. Ja wysypałam spód zmielonym siemieniem lnianym. Ciasto przełożyć do formy i odstawić na godzinę, najlepiej w ciepłe miejsce. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, a potem jeszcze 15 minut w 180 st.Ostatnio zamroziłam pół tego chlebka, po domrożeniu nie rozsypywał się i też był pyszny.Chlebek nie zawiera mąki, a tylko produkty białkowe. Otręby należą do grupy produktów neutralnych.