ßßß Cookit - przepis na Domowy ser feta

Domowy ser feta

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu zrobiłam taką fetę. Do zrobienia tego sera najlepszy jest tłusty i twardy ser - wtedy nie będzie się rozpadał. Akurat miałam półtłusty - wyszedł, ale trochę się kruszył, co mi w sumie nie przeszkadzało:) Użyłam go do sałatki z brokułem - była pyszna!
Składniki:
250 dag tłustego twarogu
2 płaskie łyżki soli morskiej
1 litr ostudzonej przegotowanej wody
Sposób wykonania:
1. Sól dokładnie rozpuszczamy w wodzie.
2. Do roztworu dodajemy ser na 5-7 dni.
3. Ser trzymamy w lodówce, codziennie obracamy go w solance.
4. Domowa feta świetnie smakuje w sałatce czy na kanapkach.
Polecam i życzę smacznego!!!
Źródło: Magiczne życie Marty
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/03/domowy-ser-feta.html