ßßß Cookit - przepis na O MNIE

O MNIE

nazwa

Wykonanie

Chciałabym przedstawić Wam prosty i szybki sposób na wzbogacenie soku w witaminę C. Wystarczy dodać do niego natki pietruszki, która jest jest jednym z najobfitszych źródeł tej witaminy. Napój polecam głównie osobom zestresowanym, starszym, palącym papierosy, pijącym alkohol, sportowcom oraz diabetykom, ponieważ to właśnie u nich wzrasta zapotrzebowanie na wit. C.
Bez natki porcja soku zawiera 89.73 mg witaminy, natomiast po dodaniu pietruszki ma już 143.06 mg. Dodatkowo wzbogacamy napój w witaminę E, beta-karoten, kwas foliowy i wiele minerałów.
Jakie właściwie funkcję pełni w/w witamina w organizmie? Przeróżne. np. chroni nas przed starzeniem i nowotworami, przyspiesza gojenie ran, reguluje ciśnienie krwi oraz pomaga wchłaniać wapń i żelazo. Co ciekawe, ginie ona bardzo szybko w wyniku ogrzewania, dlatego warzywa i owoce lepiej spożywać na surowo.
Witamina C w pojedynczych, większych dawkach nie jest szkodliwa, ale pamiętajmy, że spożywanie przez dłuższy czas wysokich dawek może prowadzić do kamieni na nerkach. Napój pokrywa w 200 % dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, stąd też taki witaminowy zastrzyk sprawiajmy sobie od czasu do czasu;)
Składniki (1 porcja)
1 natka pietruszki
1 pomarańcza
1 jabłko
0,5 l wody mineralnej (u mnie gazowana)
Wszystko miksujemy na gładką masę, w razie potrzeby dolewamy wody.
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2013/04/o-witaminie-c-sow-kilka.html