Wykonanie


Chciałabym przedstawić Wam prosty i szybki sposób na wzbogacenie soku w witaminę C. Wystarczy dodać do niego
natki pietruszki, która jest jest jednym z najobfitszych źródeł tej witaminy.
Napój polecam głównie osobom zestresowanym, starszym, palącym papierosy, pijącym
alkohol, sportowcom oraz diabetykom, ponieważ to właśnie u nich wzrasta zapotrzebowanie na wit. C.Bez
natki porcja soku zawiera 89.73 mg witaminy, natomiast po dodaniu
pietruszki ma już 143.06 mg. Dodatkowo wzbogacamy
napój w witaminę E, beta-karoten, kwas foliowy i wiele minerałów.Jakie właściwie funkcję pełni w/w witamina w organizmie? Przeróżne. np. chroni nas przed starzeniem i nowotworami, przyspiesza gojenie ran, reguluje ciśnienie
krwi oraz pomaga wchłaniać wapń i żelazo. Co ciekawe, ginie ona bardzo szybko w wyniku ogrzewania, dlatego
warzywa i owoce lepiej spożywać na surowo.Witamina C w pojedynczych, większych dawkach nie jest szkodliwa, ale pamiętajmy, że spożywanie przez dłuższy czas wysokich dawek może prowadzić do kamieni na nerkach.
Napój pokrywa w 200 % dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, stąd też taki witaminowy zastrzyk sprawiajmy sobie od czasu do czasu;)Składniki (1 porcja)1
natka pietruszki1
pomarańcza1
jabłko0,5 l
wody mineralnej (u mnie gazowana)Wszystko miksujemy na gładką masę, w razie potrzeby dolewamy
wody.
