Wykonanie
Botwina to
młode liście
buraka ćwikłowego, przez wiele osób kojarzone głównie z zupą. Tymczasem botwina może
mieć całkiem inne zastosowanie, a mianowicie można ją wykorzystać do przygotowania koktajlu. Botwina zawiera duży witamin, szczególnie A oraz C, przez co pomaga w walce z wolnymi rodnikami oraz wpływa korzystnie na wygląd naszej cery. Jest niestety bogata również w kwas szczawiowy, zabierający z organizmu wapń, stad też do koktajlu użyłam
mleka, równoważącego straty. Uprzedzam, że jeśli ktoś nie gustuje w zielonych koktajlach, smak
botwinki z
mlekiem w towarzystwie
pomarańczy może nie przypaść mu do gustu. Ja jednak uwielbiam
zieleninę, stąd też pochłonęłam wszystko od razu;)Składniki (3 porcje):3
pomarańcze70 g botwiny30 g
rukoli1,5 szklanki
mleka 1,5 %Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.