Wykonanie

Dzisiaj szybki post – czerwony, niskokaloryczny koktajl oczyszczający. Bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy zblendować drobno pokrojone składniki wymienione na zdjęciu. Jeśli nie lubimy gorzkiego smaku
grejpfruta, możemy użyć
pomarańczy. Odpowiednia ilość
cytrusów pomoże nam zniwelować potencjalnie niechciany smak
buraka.Co dają nam poszczególne składniki koktajlu?
Jabłka – zawierają mnóstwo błonnika i witaminy C, pomagają zachować młodość i szczupłą sylwetkę. Zmniejszają stężenie „złego” cholesterolu a podnoszą stężenie tego „dobrego”. Ponadto leczą biegunkę, zapobiegają zatruciom metalami ciężkimi, zmniejszają łaknienie, stabilizują stężenie
cukru we
krwi.
Buraki – obfite źródło kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego rozwoju ciąży.
Buraki obniżają ciśnienie
krwi i chronią przed chorobami
serca. Poprawiają pracę wątroby, działają lekko przeczyszczająco, uważane są za warzywo antyrakowe.
Grejpfrut – wpływa korzystnie na istniejące zmiany miażdżycowe, zmniejsza stężenie „złego” cholesterolu we
krwiOgórek – ma właściwości oczyszczające, orzeźwiające, jest niskokaloryczny
