Wykonanie
Jeśli jeszcze nie masz żadnej przekąski na mecz finałowy to ta będzie idealna, prosta, szybka i do tego bardzo smaczna:).Składniki:- 150 g
sera cheddar lub mimolette- pół
papryki jalapeno- pół szklanki
mleko- pół łyżeczki
soli- pół łyżeczki cytrynianu
sodu (możemy go uzyskać mieszając
sodę oczyszczoną z kwaskiem
cytrynowym)- woreczek foliowy do żywności- termometr do żywnościPrzygotowanie:Do woreczka wsypujemy
sól, cytrynian
sodu, wlewamy
mleko i pokrojony na mniejsze kawałki
ser. Woreczek zawiązujemy.Do garnka z grubym dnem wlewamy
wodę, trochę więcej niż połowę i stawiamy na ogniu. Wkładamy woreczek ze składnikami. Podgrzewamy do temperatury 75 stopni i cały czas utrzymujemy tą temperaturę. Gotujemy w stałej temperaturze przez 15 minut.Po tym czasie wyciągamy woreczek z
wody, całą zawartość przelewamy do blendera i dodajmy pokrojoną
paprykę. Wszystkie składniki miksujemy na gładki sos.Sosem możemy polewać
chipsy, paluszki czy warzywa.