Wykonanie
Walory smakowe
ślimaków winniczków ceniono już w starożytnym Rzymie. Przypisywano im właściwości lecznicze oraz uważano, że działa jak afrodyzjak. Starożytni rzymianie zabrali ze sobą winniczki jako pokarm na Wyspy Brytyjskie, gdzie do tej
pory nazywa się go
ślimakiem rzymskimW Europie
ślimaki popularne są
między innymi we Francji. To właśnie tutaj przyrządza się słynne
ślimaki po burgundzku z dodatkiem
masła z
czosnkiem i
pietruszką. Bywają zazwyczaj podawane jako przystawka z dodatkiem grzanek.W Polsce
ślimaki winniczki są pod ochroną. Zbiór odbywa się w tylko w maju i w wyznaczonych miejscach.Myślę, że najlepiej jest najpierw kupić i spróbować, gdyż nie każdy jest przekonany do tego rodzaju dania. Ja kupiłem mrożone i jak dla mnie są wyśmienite. Wystarczy włożyć na 10 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i gotowe. W internecie znalazłem sporo różnych przepisów, także myślę, że kiedyś je wypróbuję. Także w maju możecie się spodziewać przepisu na
ślimaki:)Do jedzenia
ślimaków będą nam potrzebne specjalne szczypce i dodatkowo jakieś naczynie do odgrzania w piekarniku.. Nie wolno trzymać muszli w rękach gdyż są bardzo gorące.