ßßß Cookit - przepis na Masło z pestek moreli

Masło z pestek moreli

nazwa

Wykonanie

O tym, że pestki moreli są jadalne, dowiedziałam się biorąc udział w konkursie Badapak.pl, dzięki któremu dostałam możliwość ich przetestowania. Uwielbiam chyba wszystkie orzechy i pestki, i te też od razu mi zasmakowały. Trochę to trwało, zanim sobie uświadomiłam, z czym kojarzy mi się ten smak - z Amaretto. Parę pytań do wujka Google i dowiedziałam się, że pestki rzeczywiście są wykorzystywane do jego produkcji, można z nich zrobić także masło.
Składniki:
50 g pestek moreli
3 łyżki syropu z agawy
2 łyżki oleju neutralnego w smaku
woda do pożądanej konsystencji
Przy robieniu tego masła postępowałam tak jak w znalezionych w necie przepisach na masło migdałowe (jeszcze nie robiłam). Miksowanie samych pestek rzeczywiście trwało dość długo, zniecierpliwiona zaczęłam wiec dodawać stopniowo różne wilgotne składniki i to był chyba dobry pomysł :) Masło wyszło intensywne w smaku, gęste, lepkie, przypominające w konsystencji miód. W lodówce można je przechowywać co najmniej tydzień - a może i dłużej ;).
Koszt: 1,5-2 zł za te ponad 50 g masła; ceny w sklepach internetowych to 30-35 zł za 170-250 g (ale muszę przyznać, że nie żadnego nie próbowałam, więc nie mam porównania jeśli chodzi o smak)
Źródło:http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2013/06/maso-z-pestek-moreli.html