Wykonanie
Często zdarza się, że
serek wiejski, choć ma jeszcze aktualną datę ważności, a nawet jest świeżo przyniesiony ze sklepu, nie jest płynny, tylko zbity w jeden kawałek i zaczyna kwaśnieć. Nie jest oczywiście zepsuty i nadaje się do spożycia, ale mi taki
serek już nie smakuje. Można go wykorzystać robiąc z niego placki.Składniki:

300 g
serka wiejskiego100 g
mąki pszennej razowej2
jajka (0 lub 1)1 łyżka dowolnego słodzidła (tym razem
miód)1/2 + 1/2 łyżki
oleju1/2 łyżeczki
sodyMieszamy ze sobą wszystkie składniki, oprócz 1/2 łyżki
oleju, którym smarujemy patelnię. Smażymy, przewracamy na drugą stronę kiedy się zetną z wierzchu.

Koszt : ok.5 złOczywiście placki czy racuchy da się zrobić taniej, jednak tu celem było wykorzystanie
serka.Nie wiem czy to kwestia
serka czy może
miodu (rzadko go używam), ale
mąka razowa jest w tych plackach niewyczuwalna.Otrzymałam 6 sporych i grubych placków (na zdjeciu 5 :-D), 2-3 porcje.Przepis dodaję do akcji Placki/Placuszki/Pancakes