Wykonanie
Francuskie tosty są mocno kaloryczne, ale jakie pyszne, idealne na niedzielne śniadanie. Po śniadaniu polecam długi spacer, celem spalenia kalorii :) Tosty zostały zrobione zgodnie z francuskim przepisem na "croque monsieur", tylko
biały sos zastąpiłam białą
mozzarellą.Składniki:100 g
startego sera emmentalera lub gruyere (lub innego ulubionego)4 kromki
chleba tostowego bez skórki2 grube plasterki
szynki1 rozmącone małe
jajko40 g
masła do smażenia1 kulka białej
mozzarelli, pocięta w plasterkiRozgrzać opiekacz elektryczny, lub piekarniki nastawić na 200 ° C - górna grzałka (lub funkcja grill).Połowę tartego
sera rozłożyć na 2 kromkach
chleba, przykryć plasterkami
szynki (
szynkę przykroić tak aby nie wystawała). Drugą połową
startego sera posypać
szynkę, przykryć pozostałymi kromkami
chleba, przycisnąć.
Jajko rozmącić w płaskiej misce lub talerzu do zupy. Kanapki pojedynczo panierować w
jajku z obu stron.
Masło roztopić na patelni na średnim ogniu. Tosty obsmażyć z dwóch stron na złotobrązowy kolor (w razie potrzeby smażyć po jednej sztuce - wtedy należy wrzucić nieco więcej
masła).Kanapki przełożyć na blachę do pieczenia, na wierzch położyć plasterki
mozzarelli. Wstawić do opiekacza/piekarnika na wysokości 10 cm od źródła ciepła. Zapiekać ok. 4 min., aż
mozzarella się roztopi.Tosty podawać przekrojone po skosie.Smacznego :)Źródło przepisu nieco zmodyfikowane: "Smaki Francji"