ßßß
Składniki:250 g wątróbki z drobiowej (do wyboru wątróbka z kaczki, indyka lub gęsi)2 łyżki masła klarowanego50 g masła2 ząbki czosnku2 szalotki1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku50-70 ml koniakusól do smakuMieszanka przypraw do przyprawienia wątróbki:3 miarki ziaren czarnego pieprzu,1 miarka mielonej gałki muszkatołowej,2 miarki mielonego cynamonu1 miarka goździkówPrzygotowanie:Wątróbkę oczyścić z żyłek, obficie posypać zmieloną mieszanką przypraw.Na klarowanym maśle smażyć pokrojone w kostkę szalotki i czosnek.Następnie dodać wątróbkę i smażyć do miękkości (powinna być lekko różowa w środku).Wątróbkę i warzywa oraz masło z smażenia lekko przestudzić. A następnie dodać tymianek, skropić koniakiem, przyprawić solą do smaku.Składniki pasztetu zmiksować na gładko, aby był idealnie gładki należy przetrzeć przez sito zmiksowaną masę.Schłodzone masło pokroić na niewielkie kosteczki (max 1 cm), ułożyć na desce i mrozić w zamrażalniku ok. 1/2 godziny.Przetartą masę doprawić do smaku solą i mieszanką przypraw.Dodać zmrożone kosteczki masła, dokładnie wymieszać, przełożyć do słoika. Schładzać w lodówce kilka godzin, aby stężał.Pasztet podawać w temperaturze pokojowej.Smacznego