ßßß Cookit - przepis na Suszenie:

Suszenie:

nazwa

Wykonanie

W sezonie, kiedy włoszczyzna jest sprzedawana w całości, wybieram taką z dużymi i ładnymi liśćmi. Po umyciu i posegregowaniu suszę lub mrożę liście warzyw. W ten sposób przygotowuję zapas aromatycznej zieleniny na zimę. Suszone liście doskonale się przechowują, używam ich do zup, sosów, farszy.
Jeszcze więcej aromatu i smaku mają mrożone liście. Mrożony koperek dodany do puree ziemniaczanego, smakuje jak ten kupiony w czerwcu;) Grube, mrożone łodyżki lubczyku i selera nadają gotowanemu rosołowi wyjątkowej świeżości i aromatu.
Poniżej podaję sposób na suszenie liści warzyw w piekarniku, dla osób nieposiadających suszarki do warzyw.
Liście warzyw najlepiej mrozić w plastikowych torebkach na mrożonki, które są bardzo trwałe i zajmują mało miejsca w zamrażalniku.
Składniki - liście jednego z wymienionych warzyw:
liście selera
liście pietruszki
liście lubczyku
koperek
zielone części pora
Suszenie:
Liście umyć i całkowicie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki.
Liście oddzielić od dużych łodyżek. Jeśli będziesz suszyć liście pora, należy je pokroić bardzo drobno.
Rozłożyć luźno, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Suszyć liście w piekarniku nagrzanym do 50 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wyjątek stanowi suszenie liści pora, wymaga wyższej temperatury - 70 stopni.
Czas suszenia zależy od grubości liści, a trwa minimum godzinę.
Wysuszone liście przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika.
Suszone liście warzyw zachowują doskonały smak i aromat nawet przez rok. Pod warunkiem, że są przechowywane w szczelnie zamkniętych słoiczkach.
Mrożenie:
Liście umyć i całkowicie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki. Bardzo ważne, aby liście były absolutnie suche i zamroziły się każdy osobno.
Liście oddzielić od dużych łodyżek. Przełożyć do torebek na mrożonki. Torebki wypełnić do 1/3 pojemności, zawiązać.
Torebki ułożyć na płasko w zamrażalniku, a mrożone liście rozmieścić w nich w miarę luźno. Zamrożone w ten sposób liście będzie łatwo wyjąć i użyć do gotowania.
Grube łodyżki warzyw mają dużo smaku i aromatu i warto je również mrozić. Łodygi należy pokroić na równe kawałki i mrozić tak jak liście. Łodygi mrozić oddzielnie od liści.
Liście warzyw można mrozić w plastikowych pojemniczkach, przeznaczonych do mrożenia. Ja jednak stosuję do mrożenia warzyw wyłącznie torebki, ponieważ zajmują w zamrażalniku mniej miejsca niż pojemniki.
Zamrożone liście warzyw można przechowywać do 6 miesięcy.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/09/suszenie-i-mrozenie-lisci-warzyw.html