Wykonanie
W sezonie, kiedy
włoszczyzna jest sprzedawana w całości, wybieram taką z dużymi i ładnymi liśćmi. Po umyciu i posegregowaniu suszę lub mrożę liście warzyw. W ten sposób przygotowuję zapas aromatycznej
zieleniny na zimę. Suszone liście doskonale się przechowują, używam ich do zup,
sosów, farszy.Jeszcze więcej aromatu i smaku mają mrożone liście. Mrożony
koperek dodany do puree ziemniaczanego, smakuje jak ten kupiony w czerwcu;) Grube, mrożone łodyżki
lubczyku i
selera nadają gotowanemu rosołowi wyjątkowej świeżości i aromatu.Poniżej podaję sposób na suszenie liści warzyw w piekarniku, dla osób nieposiadających suszarki do warzyw.Liście warzyw najlepiej mrozić w plastikowych torebkach na mrożonki, które są bardzo trwałe i zajmują mało miejsca w zamrażalniku.




Składniki - liście jednego z wymienionych warzyw:liście
seleraliście pietruszkiliście
lubczykukoperekzielone części
poraSuszenie:Liście umyć i całkowicie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki.Liście oddzielić od dużych łodyżek. Jeśli będziesz suszyć liście
pora, należy je pokroić bardzo drobno.Rozłożyć luźno, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Suszyć liście w piekarniku nagrzanym do 50 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wyjątek stanowi suszenie liści
pora, wymaga wyższej temperatury - 70 stopni.Czas suszenia zależy od grubości liści, a trwa minimum godzinę.Wysuszone liście przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika.Suszone liście warzyw zachowują doskonały smak i aromat nawet przez rok. Pod warunkiem, że są przechowywane w szczelnie zamkniętych słoiczkach.Mrożenie:Liście umyć i całkowicie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki. Bardzo ważne, aby liście były absolutnie suche i zamroziły się każdy osobno.Liście oddzielić od dużych łodyżek. Przełożyć do torebek na mrożonki.
Torebki wypełnić do 1/3 pojemności, zawiązać.
Torebki ułożyć na płasko w zamrażalniku, a mrożone liście rozmieścić w nich w miarę luźno. Zamrożone w ten sposób liście będzie łatwo wyjąć i użyć do gotowania.Grube łodyżki warzyw mają dużo smaku i aromatu i warto je również mrozić. Łodygi należy pokroić na równe kawałki i mrozić tak jak liście. Łodygi mrozić oddzielnie od liści.Liście warzyw można mrozić w plastikowych pojemniczkach, przeznaczonych do mrożenia. Ja jednak stosuję do
mrożenia warzyw wyłącznie
torebki, ponieważ zajmują w zamrażalniku mniej miejsca niż pojemniki.Zamrożone liście warzyw można przechowywać do 6 miesięcy.Smacznego