Wykonanie
Na życzenie rodziny przygotowałam pyzy z
mięsem. Robiłam je dopiero drugi raz, pierwszy był kompletną klapą;) Nie wiedziałam, że kluczem do sukcesu jest wybór odpowiednich
ziemniaków. Najłatwiej stwierdzić, które
ziemniaki są dobre na pyzy, jeśli się je ugotuje. Gdy
ziemniaki nie rozpadają się po ugotowaniu, to nie nadają się na pyzy, tylko na
sałatkę.
Ziemniaki na pyzy muszą zawierać dużo
skrobi,
mieć jasny i sypki miąższ. W warzywniaku pytajcie o tzw.
ziemniaki mączyste, te będą najlepsze na pyzy, kopytka itp.Pyzy bez
mięsa, zrobione troszkę inaczej, znajdziesz na moim blogu tutaj.

Składniki:1 kg
ziemniaków (żółte, z dużą zawartością
skrobi)1
jajko eko5 łyżek
mąki ziemniaczanejFarsz:400 g
łopatki wieprzowej1
cebula1
jajko eko2 łyżki
masła klarowanego
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:0,5 kg
ziemniaków ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę.0,5 kg
ziemniaków zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane), odcisnąć na sicie.
Ziemniaki połączyć w misce razem z
jajkiem i
mąka ziemniaczaną. Ciasto ziemniaczane wyrabiać do momentu, aż nie będzie kleić się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać więcej
mąki ziemniaczanej.
Mięso ugotować.
Cebulę zrumienić na
maśle.
Mięso i
cebule zmielić w maszynce do
mięsa.Dodać
jajko,
sól,
pieprz i dokładnie wyrobić.Z
mięsa uformować kulki wielkości
orzecha włoskiego.Kulki
mięsne zawijać w ciasto ziemniaczane i formować pyzy.Gotować w osolonej wodzie, 5 minut od wypłynięcia.Smacznego