Wykonanie
Zupa miso to aromatyczna, prosta i dietetyczna zupa na bazie
bulionu rybnego dashi i pasty miso. Egzotyczne składniki sprawiają, że zupa ma łagodny i szlachetny smak.Główny składnik nadający zupie smak, pastę miso uzyskuje się z mieszanki fermentowanych, ugotowanych i rozgniecionych ziaren soi i
ryżu (lub innych zbóż) oraz
soli z dodatkiem szczepu bakterii koji. Dzięki bakteriom pasta miso ma bardzo korzystne działanie na organizm ludzki m.in. zwiększa odporność i zwalcza szkodliwe bakterie w przewodzie pokarmowym.Po składniki do zupy trzeba udać się do sklepu z orientalną żywnością. Nie są to produkty trudno dostępne, spotykam je również w sklepach wegetariańskich i ekologicznych. Chyba większość sklepów internetowych ze zdrową żywnością ma w swojej ofercie te produkty.Wyjątek stanowi
bulion rybny dashi, który trudniej kupić, mój kupiłam w Kuchniach Świata .
Bulion rybny można zastąpić
bulionem warzywnym.Przygotowanie zupy zajmie niewiele czasu, max. 10 minut.

Składniki na 3 porcje:3 szklanki
wody2 łyżeczki
bulionu rybnego dashi w proszku (5g) lub
bulion warzywny3 łyżki pasty miso shiro (miso
ryżowe)1/2 kostki
tofu naturalnego2 łyżki wodorostów wakame
dymkaPrzygotowanie:Wlać
wodę do garnka i zagotować.Do wrzątku dodać dashi i zamieszać by proszek się rozpuścił.Pastę miso przełożyć do szklanki, dodać gorący
bulion i dokładnie wymieszać, aby pasta całkowicie się rozpuściła.Zdjąć
bulion z ognia, dodać rozmieszaną pastę miso. Po dodaniu pasty miso zupy już nie gotować, ewentualnie podgrzać, aby nie zniszczyć bakterii probiotycznych z pasty.Do miseczki wrzucić
tofu pokrojone w kostkę, drobno posiekaną
dymkę i wodorosty wakame . Zalać gorącą zupą.Smacznego

