ßßß Cookit - przepis na Zupa miso

Zupa miso

nazwa

Wykonanie

Zupa miso to aromatyczna, prosta i dietetyczna zupa na bazie bulionu rybnego dashi i pasty miso. Egzotyczne składniki sprawiają, że zupa ma łagodny i szlachetny smak.
Główny składnik nadający zupie smak, pastę miso uzyskuje się z mieszanki fermentowanych, ugotowanych i rozgniecionych ziaren soi i ryżu (lub innych zbóż) oraz soli z dodatkiem szczepu bakterii koji. Dzięki bakteriom pasta miso ma bardzo korzystne działanie na organizm ludzki m.in. zwiększa odporność i zwalcza szkodliwe bakterie w przewodzie pokarmowym.
Po składniki do zupy trzeba udać się do sklepu z orientalną żywnością. Nie są to produkty trudno dostępne, spotykam je również w sklepach wegetariańskich i ekologicznych. Chyba większość sklepów internetowych ze zdrową żywnością ma w swojej ofercie te produkty.
Wyjątek stanowi bulion rybny dashi, który trudniej kupić, mój kupiłam w Kuchniach Świata . Bulion rybny można zastąpić bulionem warzywnym.
Przygotowanie zupy zajmie niewiele czasu, max. 10 minut.
Składniki na 3 porcje:
3 szklanki wody
2 łyżeczki bulionu rybnego dashi w proszku (5g) lub bulion warzywny
3 łyżki pasty miso shiro (miso ryżowe)
1/2 kostki tofu naturalnego
2 łyżki wodorostów wakame
dymka
Przygotowanie:
Wlać wodę do garnka i zagotować.
Do wrzątku dodać dashi i zamieszać by proszek się rozpuścił.
Pastę miso przełożyć do szklanki, dodać gorący bulion i dokładnie wymieszać, aby pasta całkowicie się rozpuściła.
Zdjąć bulion z ognia, dodać rozmieszaną pastę miso. Po dodaniu pasty miso zupy już nie gotować, ewentualnie podgrzać, aby nie zniszczyć bakterii probiotycznych z pasty.
Do miseczki wrzucić tofu pokrojone w kostkę, drobno posiekaną dymkę i wodorosty wakame . Zalać gorącą zupą.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2013/11/zupa-miso.html