ßßß Cookit - przepis na Soufflé au chocolat - Suflet czekoladowy

Soufflé au chocolat - Suflet czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Polecam prosty i bardzo smaczny deser w postaci sufletu czekoladowego, który przygotowuje się ekspresowo jak również konsumuje !
Miłośnicy czekolady powinni być usatysfakcjonowani *_*
Zapraszam.
Proporcje dla dwóch osób.
Składniki:
2 jajka (dobra jakość)
100 g czarnej czekolady (najlepiej 90 % cacao)
30 g cukru
30 g masła
1 szczypta soli
Wykonanie:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić. Ramequingi wysmarować masłem i obsypać wewnętrzne ścianki cukrem, wstawić do lodówki do schłodzenia. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do roztopionej czekolady, ucierać. Ubić w osobnej misce białka ze szczyptą soli na sztywną masę, a następnie stopniowo po 1/3 części piany dodawać do utartego musu czekoladowego. Wymieszać całość delikatnie, przełożyć do uroczych ramequingow i piec w temperaturze 210 stopni około 12 minut. Podawać gorące.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/11/souffles-au-chocolat-suflet-czekoladowy.html