Wykonanie
![](/Data/Images/wino-francja-kuchnia.blogspot.com\2013_slash_11_slash_souffles-au-chocolat-suflet-czekoladowy/l/-441292876.JPG)
Polecam prosty i bardzo smaczny deser w postaci sufletu
czekoladowego, który przygotowuje się ekspresowo jak również konsumuje !Miłośnicy
czekolady powinni być usatysfakcjonowani *_*Zapraszam.Proporcje dla dwóch osób.Składniki:2
jajka (dobra jakość)100 g czarnej
czekolady (najlepiej 90 % cacao)30 g
cukru30 g
masła1 szczypta
soliWykonanie:
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej, wystudzić. Ramequingi wysmarować
masłem i obsypać wewnętrzne ścianki
cukrem, wstawić do lodówki do schłodzenia. Oddzielić
białka od
żółtek.
Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać do roztopionej
czekolady, ucierać. Ubić w osobnej misce
białka ze szczyptą
soli na sztywną masę, a następnie stopniowo po 1/3 części piany dodawać do utartego
musu czekoladowego. Wymieszać całość delikatnie, przełożyć do uroczych ramequingow i piec w temperaturze 210 stopni około 12 minut. Podawać gorące.
![](/Data/Images/wino-francja-kuchnia.blogspot.com\2013_slash_11_slash_souffles-au-chocolat-suflet-czekoladowy/l/1203005946.JPG)
Smacznego.