Wykonanie
Deser powstały podczas II wojny światowej w Wielkiej Brytanii, wynikający z niedoboru niektórych składników do przyrządzenia pełnej tarty.Jest to więc, dobra alternatywa na bardzo smaczny deser i niekoniecznie jajeczny.Zapraszam.Składniki:1 kg
gruszek (8-9 sztuk)150 g czarnej
czekolady (przynajmniej 75 %)40 g
masła2 łyżki
cukruKruszonka:100 g
mąki pszennej2 łyżki
cukru60 g
masłaWykonanie:Umyte, obrane ze skórki
gruszki przekroić na pól, pozbyć się nasion, pokroić w kostkę. W osobnej misce, pokrojone
masło wymieszać z
mąka i
cukrem, wyrabiać ręcznie (albo mikserem) do otrzymania piaskowej masy. Do rozpuszczonego
masła na patelni wrzucić przygotowane
owoce, podsypać
cukrem i smażyć około 5 minut. W
miedzy czasie wysmarować formę do pieczenia
masłem. Przełożyć do niej
gruszki, zetrzeć na dużych oczkach
czekoladę, a następnie wszystko równomiernie posypać kruszonką. Rozgrzać piekarnik do 210 stopni, a następnie zmniejszyć pieczenie do 180 stopni i piec crumble około 35 minut.Po upieczeniu ostudzić.Można podawać z kwaśną
śmietaną.
Have a nice meal !