ßßß Cookit - przepis na Robimy ŚLIWKÓWKĘ

Robimy ŚLIWKÓWKĘ

nazwa

Wykonanie

Chciałabym Was zaprosić do wspólnego robienia nalewki ze śliwek węgierek. Niestety na efekt końcowy trzeba będzie poczekać ładnych parę miesięcy, jednak myślę, że warto uzbroić się w cierpliwość. Przygotowanie nalewki składa się z trzech etapów:
I etap: zalanie śliwek alkoholem i odstawienie na 4-5 tygodni
II etap: dodanie cukru i odstawienie na kolejne 2 tygodnie
III etap: przefiltrowanie i odstawienie na 6 miesięcy, aby nalewka dojrzała (dodano 29.12.2014 : już po mniej więcej dwóch miesiącach dojrzewania nalewka jest rewelacyjna!!!)
I etap:
Składniki (ilość można podwoić):
700 g dojrzałych, słodkich śliwek węgierek
500 ml wódki
100 ml spirytusu rektyfikowanego 95%
Przygotowanie:
Śliwki umyć i wypestkować, przełożyć do szklanego słoja i zalać wódką wymieszaną ze spirytusem (alkohol powinien całkowicie zakrywać owoce). Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 4-5 tygodni.
Na razie to tyle. Do przepisu na nalewkę wrócę za parę tygodni :)
II etap (po 4-5 tygodniach):
Potrzebujemy:
300 g cukru (lub mniej przy bardzo słodkich śliwkach)
Odlać alkohol ze śliwek, a śliwki zasypać cukrem, potrząsnąć kilkakrotnie słojem i odstawić na 2 tygodnie. Można też dodać cukier bez odlewania alkoholu.
III etap (po 2 tygodniach):
Dodać alkohol do śliwek i porządnie potrząsnąć słojem. Następnie przecedzić nalewkę np. przez filtr do kawy lub przez gazę (kilkakrotnie złożoną) i przelać do butelek.
Odstawić w ciemne miejsce na ok. pół roku, aby nalewka dojrzała. Im dłużej stoi, tym jest smaczniejsza, więc warto poczekać :)
A co z pozostałymi śliwkami? Można ich użyć do ciasta bądź chwilę poddusić z dodatkiem cukru i zawekować, ale trzeba pamiętać, że w owocach jest moc :).
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/09/robimy-sliwkowke.html