ßßß
I etap:Składniki (ilość można podwoić):700 g dojrzałych, słodkich śliwek węgierek500 ml wódki100 ml spirytusu rektyfikowanego 95%Przygotowanie:Śliwki umyć i wypestkować, przełożyć do szklanego słoja i zalać wódką wymieszaną ze spirytusem (alkohol powinien całkowicie zakrywać owoce). Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 4-5 tygodni.Na razie to tyle. Do przepisu na nalewkę wrócę za parę tygodni :)
II etap (po 4-5 tygodniach):Potrzebujemy:300 g cukru (lub mniej przy bardzo słodkich śliwkach)Odlać alkohol ze śliwek, a śliwki zasypać cukrem, potrząsnąć kilkakrotnie słojem i odstawić na 2 tygodnie. Można też dodać cukier bez odlewania alkoholu.
III etap (po 2 tygodniach):Dodać alkohol do śliwek i porządnie potrząsnąć słojem. Następnie przecedzić nalewkę np. przez filtr do kawy lub przez gazę (kilkakrotnie złożoną) i przelać do butelek.Odstawić w ciemne miejsce na ok. pół roku, aby nalewka dojrzała. Im dłużej stoi, tym jest smaczniejsza, więc warto poczekać :)A co z pozostałymi śliwkami? Można ich użyć do ciasta bądź chwilę poddusić z dodatkiem cukru i zawekować, ale trzeba pamiętać, że w owocach jest moc :).