ßßß
Składniki (na 6 słoików o poj. ok. 300-350 ml):1 kg agrestu (u mnie czerwony)ok. 800 g kiwi (10 szt.)ok. 700 g cukrusok z 1/2 cytryny15 g naturalnej pektyny w proszku (więcej o pektynie tutaj)listki z kilku gałązek mięty (opcjonalnie)Przygotowanie:1. Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min.2. Agrest odszypułkować i umyć, kiwi obrać ze skórki i pokroić. Owoce połączyć i zblendować.3. Przełożyć na patelnię/ do garnka z grubym dnem i zagotować.4. W międzyczasie wymieszać pektynę z 1/2 szklanki cukru. Dodać do gotujących się owoców i mieszać przez ok. 3-5 min.
5. Dodać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia.6. Następnie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Jeśli dżem będzie za kwaśny - dodać więcej cukru.7. Na koniec dodać umyte listki mięty i wymieszać.8. Zebrać pianę (jeśli jest) i rozlać gorący dżem do słoików, wytrzeć ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem na ok. 10 min.Zaleca się pasteryzowanie dżemów przez ok. 20 min. (najwygodniej w ten sam sposób, co sterylizacja słoików - w piekarniku), jednak ja ten etap pomijam.