Wykonanie
Jutro Dzień Piernika (25.11), więc pozostajemy w tym klimacie. Pierniczki
drożdżowe były wczoraj, a dzisiaj proponuję...
trufle piernikowe (inwencja własna). Bardzo słodkie, pięknie się prezentują, a co najważniejsze - są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu. Jestem przekonana, że zasmakują każdemu:)
Składniki (na 18 szt.):220 g jasnych
ciastek (użyłam markiz z nadzieniem
waniliowym, ale mogą być też zwykłe
herbatniki)4-5 kostek
białej czekolady4-5 łyżek
miodu1 łyżka
przyprawy do piernikatabliczka
mlecznej czekolady (lub gorzkiej - jak kto woli)do obtaczania: kolorowa posypka, rozdrobnione
orzechyPrzygotowanie:W malakserze (lub blenderze) drobno kruszymy
ciastka, dodajemy roztopioną w kąpieli
wodnej białą czekoladę, następnie
miód, a na koniec
przyprawę do piernika. Wszystko razem łączymy w malakserze. Formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego (jeśli ciasto nie chce się lepić to dodajemy więcej
miodu).
Kuleczki chowamy na 5 min. do zamrażalnika. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli
wodnej mleczną czekoladę. Schłodzone kuleczki maczamy w
czekoladzie i posypujemy cukrowymi ozdobami i rozdrobnionymi
orzechami. Chowamy na 5-10 min. do zamrażalnika, by
czekolada zastygła.