ßßß
Składniki (na 18 szt.):220 g jasnych ciastek (użyłam markiz z nadzieniem waniliowym, ale mogą być też zwykłe herbatniki)4-5 kostek białej czekolady4-5 łyżek miodu1 łyżka przyprawy do piernikatabliczka mlecznej czekolady (lub gorzkiej - jak kto woli)do obtaczania: kolorowa posypka, rozdrobnione orzechyPrzygotowanie:W malakserze (lub blenderze) drobno kruszymy ciastka, dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę, następnie miód, a na koniec przyprawę do piernika. Wszystko razem łączymy w malakserze. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli ciasto nie chce się lepić to dodajemy więcej miodu).
Kuleczki chowamy na 5 min. do zamrażalnika. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę. Schłodzone kuleczki maczamy w czekoladzie i posypujemy cukrowymi ozdobami i rozdrobnionymi orzechami. Chowamy na 5-10 min. do zamrażalnika, by czekolada zastygła.