ßßß
Kiedy zbliżał się koniec miesiąca, portfel świecił pustką, a Ty miałeś ochotę na coś słodkiego biedne kulki były jak znalazł - opowiada mi S.- za ostatnie grosze kupowaliśmy herbatniki, czekoladę i śmietankę. Miało być dużo i słodko. I było.W naszym jordańskim mieszkaniu walczymy z piekarnikiem, stąd wszystkie desery przygotowywane są bez pieczenia - tak jak ten. W wersji na bogato biedne kulki chrupią migdałami i pachną aromatem rumu. Możecie obtoczyć je w kakao, pokruszonych migdałach, pistacjach,orzechach włoskich czy laskowych.Najlepiej smakują do kawy na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki dobrze się poznają i połączą. Najważniejsze to dać im odpocząć w lodówce, co pozwoli wydobyć cały ukryty smak.Z takiej masy z łatwością przygotujesz też rodzaj angielskiego spodu do ciasta lub spód do tortu lodowego.
czas przygotowania: 15 minut + parę godzin w lodówceCzego potrzebujesz ?60 herbatników, pokruszonych2 tabliczki mlecznej czekolady1/2 szkl pokruszonych migdałów50 ml śmietanki 30%4 łyżki rumumlekoCo teraz?1. Do garnka o grubym dnie wrzuć pokruszoną czekoladę i dodaj śmietanki.2. Poczekaj, aż masa będzie płynna.3. Dodaj herbatniki, migdały, rum. Wszystko wymieszaj.4. Dodaj mleko, aż uzyskasz lepką, zwięzłą konsystencję.5. Z masy formuj niewielkie kulki i obtaczaj je w kakao lub innych dodatkach.