Wykonanie
Kiedy zbliżał się koniec miesiąca, portfel świecił pustką, a Ty miałeś ochotę na coś słodkiego biedne kulki były jak znalazł - opowiada mi S.- za ostatnie grosze kupowaliśmy
herbatniki,
czekoladę i
śmietankę. Miało być dużo i słodko. I było.W naszym jordańskim mieszkaniu walczymy z piekarnikiem, stąd wszystkie desery przygotowywane są bez pieczenia - tak jak ten. W wersji na bogato biedne kulki chrupią
migdałami i pachną aromatem
rumu. Możecie obtoczyć je w
kakao, pokruszonych migdałach, pistacjach,orzechach włoskich czy laskowych.Najlepiej smakują do
kawy na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki dobrze się poznają i połączą. Najważniejsze to dać im odpocząć w lodówce, co pozwoli wydobyć cały ukryty smak.Z takiej masy z łatwością przygotujesz też rodzaj angielskiego
spodu do ciasta lub spód do
tortu lodowego.
czas przygotowania: 15 minut + parę godzin w lodówceCzego potrzebujesz ?60
herbatników, pokruszonych2 tabliczki
mlecznej czekolady1/2 szkl pokruszonych
migdałów50 ml
śmietanki 30%4 łyżki
rumumlekoCo teraz?1. Do garnka o grubym dnie wrzuć pokruszoną
czekoladę i dodaj
śmietanki.2. Poczekaj, aż masa będzie płynna.3. Dodaj
herbatniki,
migdały,
rum. Wszystko wymieszaj.4. Dodaj
mleko, aż uzyskasz lepką, zwięzłą konsystencję.5. Z masy formuj niewielkie kulki i obtaczaj je w
kakao lub innych dodatkach.