Wykonanie
Może zauważyliście, a może nie - przepisy stają się bardziej zielone, zdrowe i bezmięsne. Poniższa
sałatka jest świetnym dodatkiem nie tylko do dań
mięsnych. Może wystąpić w roli głównej na
stole pełnym warzyw. Głównym jej atutem jest słodki, głęboki smak
pomidora i chrupkość pestek dyni. Dlatego idealne będą tu
pomidory malinowe, których walory smakowe są o wiele większe niż zwykłej odmiany. Co do pestek dyni, możemy wybrać oczywiście te najtańsze kosztem walorów estetycznych. Osobiście polecam dopłacić złotówkę więcej i kupić ładne, niepołamane nasiona. W końcu przede wszystkim jemy oczyma. Dopełnieniem jest
bazylia - koniecznie świeża. Zielone
zioła potrafią zmienić charakter każdego dania, nadając mu bogaty aromat i charakterystyczne orzeźwienie.Składniki:4
pomidory malinoweopakowanie pestek dyni1 łyżka
oliwypęczek poszatkowanej, świeżej
bazyliiPomidory myjemy i kroimy w
łódki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy
oliwę, dodajemy
pestki dyni i prażymy pod przykryciem, aż nasiona się zrumienią. Należy pamiętać, żeby od czasu do czasu podrzucić je na patelni. Tuż przed podaniem posypujemy pokrojone
pomidory pestkami, dodajemy
bazylię i podajemy.
Sałatka powinna być podana najpóźniej godzinę po przyrządzeniu.