Wykonanie
Dawno nie robiłam nic z
ryżem, czy to obiadu czy też słodkiego śniadania. Dziś, więc pojawia się już z samego rana w formie zimnego
puddingu . Wybrałam
ryż jaśminowy o fantastycznym zapachu, ale i smaku. Połączyłam go wraz z
masłem z
nerkowców oraz słodkim
syropem klonowym . Tak jak wczoraj, po weekendzie, w lodówce nie było
owoców, tak dziś już nie wiedziałam co wybrać, bo wypełniłam ją po brzegi. Chwyciłam za koszyczek
malin i
jeżyn oraz
morele . Zrobiłam musy, podałam i cieszyłam się smakiem śniadania :) Kwintesencja lata!



'nerkowcowy'
pudding ryżowy podany z musem z
malin i
moreli oraz
malinami,
morelami i
jeżynamicashewnut rice
pudding served with raspberry and apricot mousse and raspberries, apricots andblackberries

Składniki:- 4 łyżki
ryżu jaśminowego (ok.60g)- 1/2 szklanki
wody- szklanka
mleka sojowego (lub inne roślinne)- łyżka
masła z
nerkowców- łyżeczka
syropu klonowegoRyż jaśminowy opłukać pod zimną
wodą, następnie gotować ok. 30-40 min. na małym ogniu na wodzie oraz
mleku. Na koniec wymieszać z
masłem i
syropem. Przełożyć do miseczki, ostudzić i wstawić na noc do lodówki. Rano podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Hmmm... Przewiduje dziś
owocowy obiad :)