ßßß Cookit - przepis na 745. 'nerkowcowy' pudding.

745. 'nerkowcowy' pudding.

nazwa

Wykonanie

Dawno nie robiłam nic z ryżem, czy to obiadu czy też słodkiego śniadania. Dziś, więc pojawia się już z samego rana w formie zimnego puddingu . Wybrałam ryż jaśminowy o fantastycznym zapachu, ale i smaku. Połączyłam go wraz z masłem z nerkowców oraz słodkim syropem klonowym . Tak jak wczoraj, po weekendzie, w lodówce nie było owoców, tak dziś już nie wiedziałam co wybrać, bo wypełniłam ją po brzegi. Chwyciłam za koszyczek malin i jeżyn oraz morele . Zrobiłam musy, podałam i cieszyłam się smakiem śniadania :) Kwintesencja lata!
'nerkowcowy' pudding ryżowy podany z musem z malin i moreli oraz malinami, morelami i jeżynami
cashewnut rice pudding served with raspberry and apricot mousse and raspberries, apricots and
blackberries
Składniki:
- 4 łyżki ryżu jaśminowego (ok.60g)
- 1/2 szklanki wody
- szklanka mleka sojowego (lub inne roślinne)
- łyżka masła z nerkowców
- łyżeczka syropu klonowego
Ryż jaśminowy opłukać pod zimną wodą, następnie gotować ok. 30-40 min. na małym ogniu na wodzie oraz mleku. Na koniec wymieszać z masłem i syropem. Przełożyć do miseczki, ostudzić i wstawić na noc do lodówki. Rano podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Hmmm... Przewiduje dziś owocowy obiad :)
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/07/745-nerkowcowy-pudding.html