Wykonanie
Banan znowu poczerniał - chyba za wolno je jem albo za często kupuje. Postawiłam, więc na mus owsiany . Tym razem wróciłam do pieczonej wersji, raz już próbowałam . Teraz jest nieco inny, z dodatkiem
ricotty w klasycznym połączeniu
banana oraz
masła orzechowego . Proste zestawienie i wbrew pozorom proste śniadanie. Kremowe i puszyste. Zachwyciło mnie swoim delikatnym smakiem.




baked
banana-nut oatmeal mousse with
ricotta
Składniki:- 5 łyżek
płatków owsianych- 1/3 szklanki
mleka- dojrzały
banan (u mnie niewielki)-
jajko- ok. 60 g
ricotty (1/4 opakowania 250g)- łyżeczka
masła orzechowego (crunchy)
Płatki owsiane zalać
mlekiem, by wchłonęły całość. Następnie zmiksować je z
bananem. Połączyć z
żółtkiem (można dać niecałe) oraz
ricottą. Następnie wmieszać
masło orzechowe.
Białko ubić na sztywną pianę. Delikatnie dodać do
bananowo-orzechowej masy. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 30min. Można podawać na ciepło jak i na zimno. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Czy tylko mi w przekroju kojarzy się z pasztetem?... W takim razie wymyśliłam owsiany pasztet na słodko :)Energia mnie nie opuszcza ;) A w domu czasami cicho tak...za cicho, jest spokojnie. Jednak zwierzaki potrafią sprawić, że mam niezły ubaw. Polecam, na poprawę humoru - sprzątanie klatki
królika w towarzystwie psa :D