Wykonanie

Zanim zabiorę się za
dynię, ostatnia propozycja rabarbarowa i chyba ostatnia taka zimna.
Sorbet rabarbarowy jest bardzo szybki i łatwy do wykonania, a do tego jest wyjątkowo smaczny.Źródło: Hint of Vanilla .Składniki na ok. 1 litr
sorbetu:500 g
rabarbaru, pokrojonego na mniejsze kawałki (czerwone łodygi, by uzyskać ładny różowy kolor)590 g
wody300 g
cukru2 szczypty
soliczerwony barwnik spożywczy, opcjonalnieWszystkie składniki umieścić w rondlu i doprowadzić do zagotowania. Następnie zmniejszyć ogień i podgrzewać, aż
rabarbar się rozpadnie.Pozostawić do wystygnięcia na 10 minut, a
potem dokładnie zmiksować blenderem na mus. Przetrzeć przez sitko i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. W razie potrzeby wmieszać
barwnik spożywczy.Schłodzić w lodówce, a następnie przelać masę do maszynki do
lodów i dalej postępować według zaleceń producenta. Przełożyć
sorbet do plastikowego pojemnika, zamknąć i przechowywać w zamrażarce do czasu podania.Życzę smacznego!

