ßßß Cookit - przepis na Sorbet rabarbarowy

Sorbet rabarbarowy

nazwa

Wykonanie

Zanim zabiorę się za dynię, ostatnia propozycja rabarbarowa i chyba ostatnia taka zimna. Sorbet rabarbarowy jest bardzo szybki i łatwy do wykonania, a do tego jest wyjątkowo smaczny.
Źródło: Hint of Vanilla .
Składniki na ok. 1 litr sorbetu:
500 g rabarbaru, pokrojonego na mniejsze kawałki (czerwone łodygi, by uzyskać ładny różowy kolor)
590 g wody
300 g cukru
2 szczypty soli
czerwony barwnik spożywczy, opcjonalnie
Wszystkie składniki umieścić w rondlu i doprowadzić do zagotowania. Następnie zmniejszyć ogień i podgrzewać, aż rabarbar się rozpadnie.
Pozostawić do wystygnięcia na 10 minut, a potem dokładnie zmiksować blenderem na mus. Przetrzeć przez sitko i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. W razie potrzeby wmieszać barwnik spożywczy.
Schłodzić w lodówce, a następnie przelać masę do maszynki do lodów i dalej postępować według zaleceń producenta. Przełożyć sorbet do plastikowego pojemnika, zamknąć i przechowywać w zamrażarce do czasu podania.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/09/sorbet-rabarbarowy.html