Wykonanie

Lżejsza wersja panna cotty na
maślance, z pieczonym
rabarbarem na wierzchu.Źródło: Raspberri Cupcakes .Składniki na 6 porcji:500 g
truskawek, umytych i odszypułkowanych1 i 3/4 szklanki
maślanki6 łyżek
cukru2 i 1/2 łyżeczki
żelatyny1/4 szklanki
mleka1/4 szklanki
śmietanki kremówki 36 %
Truskawki,
cukier oraz
maślankę zmiksować w blenderze na gładką masę, a następnie odcedzić na sitku.
Żelatynę zalać
mlekiem i odstawić na 1 minutę, by napęczniała.W małym rondlu podgrzać
śmietankę, zdjąć z ognia i dodać do niej mieszankę
mleka z
żelatyną. Mieszać, aż
żelatyna dokładnie się rozpuści. Następnie połączyć z masą
truskawkową i rozlać do przygotowanych wcześniej pucharków.Schować do lodówki, by panna cotta stężała.Pieczony
rabarbar:450 g
rabarbaru1/2 szklanki
cukruskórka starta z 1
cytrynyPiekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC.
Rabarbar pokroić na 2-3 cm kawałki i rozłożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać
cukrem oraz
skórką z cytryny i wymieszać, by
cukier dokładnie pokrył kawałki
rabarbaru. Odstawić na 5 minut, aż
rabarbar zacznie puszczać sok.Naczynie przykryć kawałkiem folii aluminiowej i piec przez ok. 15 minut, aż
cukier całkiem się rozpuści. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze kilka minut, aż
rabarbar zupełnie zmięknie, a
syrop zacznie tworzyć bąbelki. Dokładnie wystudzić i schłodzić.Można przygotować dzień wcześniej.Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych: