ßßß Cookit - przepis na "Kulki Mozarta"

"Kulki Mozarta"

nazwa

Wykonanie

1/2 słoika pasty orzechowo-czekoladowej (typu nutella)
350 g masy marcepanowej kupnej lub domowej
3 łyżki wiśniówki
3 łyżki drobno posiekanych orzeszków pistacjowych
3 łyżki cukru pudru + do podsypania
200 g gorzkiej czekolady
złoty pyłek do dekoracji
Pastę czekoladowo-orzechową schłodzić w lodówce i zwilżonymi palcami uformować z niej 30 małych kulek. Ułożyć na talerzu i włożyć do lodówki.
Masę marcepanową zagnieść z orzeszkami, wiśniówką i cukrem pudrem. Uformować wałeczek o średnicy około 3 cm i pokroić go na 30 plasterków. Każdy plasterek rozpłaszczyć w dłoniach lub rozwałkować, używając cukru pudru do podsypania, i uformować rodzaj "koszyczka". W każdy koszyczek włożyć kulkę czekoladowo-orzechową i dłońmi uformować kuleczki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Każdą kulkę marcepanową zanurzać w czekoladzie, chwilę przytrzymując, by nadmiar czekolady ściekł do pojemnika. Najlepiej robić to na widelcu. Kulki układać na pergaminie.
Na pędzelek nabrać odrobinę złotego pyłku i delikatnie strzepać na czekoladową kulkę. To samo zrobić z pozostałymi kulami i pozostawić do zastygnięcia, najlepiej na całą noc.
Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym szklanym lub porcelanowym pojemniku. Można także zapakować na prezent i świetnie sprawdzi się tutaj foliowy rękaw do pieczenia, pocięty na mniejsze kwadraty i związany złotym sznurkiem.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2012/12/kulki-mozarta.html