Wykonanie
1/2 słoika pasty
orzechowo-czekoladowej (typu nutella)350 g masy marcepanowej kupnej lub domowej3 łyżki
wiśniówki3 łyżki drobno posiekanych
orzeszków pistacjowych3 łyżki
cukru pudru + do podsypania200 g
gorzkiej czekoladyzłoty pyłek do dekoracjiPastę
czekoladowo-
orzechową schłodzić w lodówce i zwilżonymi palcami uformować z niej 30 małych kulek. Ułożyć na talerzu i włożyć do lodówki.Masę marcepanową zagnieść z orzeszkami,
wiśniówką i
cukrem pudrem. Uformować wałeczek o średnicy około 3 cm i pokroić go na 30 plasterków. Każdy plasterek rozpłaszczyć w dłoniach lub rozwałkować, używając
cukru pudru do podsypania, i uformować rodzaj "koszyczka". W każdy koszyczek włożyć kulkę
czekoladowo-
orzechową i dłońmi uformować kuleczki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Każdą kulkę marcepanową zanurzać w
czekoladzie, chwilę przytrzymując, by nadmiar
czekolady ściekł do pojemnika. Najlepiej robić to na widelcu. Kulki układać na pergaminie.Na pędzelek nabrać odrobinę złotego pyłku i delikatnie strzepać na
czekoladową kulkę. To samo zrobić z pozostałymi kulami i pozostawić do zastygnięcia, najlepiej na całą noc.Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym szklanym lub porcelanowym pojemniku. Można także zapakować na prezent i świetnie sprawdzi się tutaj foliowy rękaw do pieczenia, pocięty na mniejsze kwadraty i związany złotym sznurkiem.Życzę smacznego!


