Wykonanie
Do tej
pory rolady drobiowe robiłam w piekarniku, np. tą z
oscypkiem . Zainspirowana propozycjami z bloga smak-zdrowia postanowiłam zamienić piekarnik na garnek z wrzątkiem. Fajnie wyszło. Z pewnością zakręcę w ten sposób jeszcze nie jedną roladkę:)

Składniki:1 podwójny
filet z kurczaka1
jajkogarść
suszonej żurawinysól,
pieprz do smakuPierś zemleć w maszynce do
mięsa. Wyrobić z
jajkiem,
żurawiną i
przyprawami na jednolitą masę.Jeżeli do gotowania użyjemy garnka o średnicy 25 cm
mięso dzielimy na dwie części - jeżeli będziemy gotować w mniejszym - podzielmy na cztery. Każda część na oddzielną roladkę.Rozwinąć folię spożywczą, skropić
wodą (rolada ładniej nam odejdzie po ugotowaniu), z porcji przygotowanej masy uformować wałeczek, ułożyć na folii, ciasno zawinąć.Włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu około 20-25 minut (autorka smaku zdrowia wskazuje kwadrans - moje jednak po tym czasie nie były jeszcze w pełni ugotowane, dlatego wydłużyłam ten czas o dodatkowe 10 minut).Wyjąć, zdjąć folię, pozostawić do ostudzenia.