ßßß Cookit - przepis na Konfitura rabarbarowo-bananowa

Konfitura rabarbarowo-bananowa

nazwa

Wykonanie

Przepis na tę właśnie konfiturę znalazłam bardzo dawno temu i całkiem o niej zapomniałam, a miałam przetestować by wiedzieć jak smakuje i jak długo można ją przetrzymywać. I przeglądając kolejny z moich segregatorów, ponownie natknęłam się na ten przepis. O nie, myślę, tym razem nie zamykam zeszytu tylko biorę się za przygotowanie tejże konfitury. I to był strzał w dziesiątkę. Ten zapach i smak są wyborne. Polecam wszystkim, którzy lubują się w przygotowywaniu przetworów na zimę:) Jedna rzecz jaką zmienię następnym razem to ilość cukru. Na 1 kg owoców 1 kg cukru to stanowczo za dużo.
Składniki:
500 g rabarbaru
500 g bananów
1 kg cukru
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Rabarbar myję, suszę i kroję w kilku centymetrowe kawałki. Banany obieram zw skóry i łamię na kawałki. Wszystko razem wsypuję do salaterki i zasypuję cukrem. Ja odstawiłam na kilka godzin, choć w oryginale proponują odstawić na całą noc. Przekładam do rondelka i gotuję na średnim ogniu ok. godziny. Zestawiam i studzę. Jeżeli po wystygnięciu, konfitura okazuje się zbyt płynna, ponownie doprowadzam do wrzenia i gotuję 20-30 minut.Zakwaszam sokiem z cytryny i gotuję przez chwilę. Gotową przekładam do gorących i wyparzonych słoików. Zakręcam i odstawiam do góry dnem. Zimne odwracam zakrętkami do góry i konfiturę przetrzymuję w suchym i chłodnym miejscu.
W wersji dla dorosłych - dodatkowo 3 łyżki ginu:)
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/07/konfitura-rabarbarowo-bananowa.html