Wykonanie
10 Herbacianych Przykazań wg MK:1. Przy wyborze
herbat kieruj się smakiem, wybieraj
herbaty z dodatkami, które lubisz.2. Pij
herbaty o konkretnych właściwościach: odchudzające, witaminowe, oczyszczające - według wskazań3. Zaopatrz się w podstawowe naczynia do parzenia
herbaty.4. Uczyń z tego rytuał - możesz nie zdawać sobie z tego sprawy, ale parzenie przez odpowiedni czas i w odpowiedniej temperaturze znacznie zmienia smak - na lepsze!5. Za mocna
herbat może nam szkodzić oraz nabiera gorzkiego posmaku.6. Wprowadzaj ją powoli do swojej diety, a zobaczysz rezultaty. Zielona
herbata pomaga nam oczyścić organizm z toksyn - możemy ją pić nawet do 6 filiżanek dziennie7. Ta sama
herbata zaparzana 2 lub 3 raz zawiera tyle samo lub więcej dobroczynnych właściwości co parzona pierwszy raz.8. Najlepsze mieszanki
herbat po zaparzeniu ukazują nam przepiękne liście, kwiaty i dodatki, a nie ogonki herbaciane.9. Zamiast zwykłego
cukru wypróbuj inne dodatki:
miód,
konfiturę,
cukier trzcinowy,
syrop - wzbogacą smak
herbaty, a są produktami, które zawierają witaminy, minerały czy np. właściwości bakteriobójcze10. Wykorzystaj czas w którym pijesz swoja ulubioną
herbatę na chwilę relaksu i spokoju. Znajdź się w swoim świecie i nie przejmuj codziennymi troskami. Taka chwila wytchnienia przy każdej filiżance może nam dać kilka dodatkowych lat życia i zdrowia)
Wielu z nas nie przepada za innymi rodzajami
herbat poza tradycyjną czarna. I ze mną tak było, ale chęć picia większej ilości
napojów skłoniła mnie do spróbowania i teraz pijam wiele różnych jej rodzajów z wszelkimi dodatkami. Dla mnie pierwszą
herbatą, za którą zaczęłam przepadać była zielona sencha z
żurawiną i
cytryną, ale dla kogoś innego może to być
herbata z
cynamonem i
goździkami, a dla innej osoby owocowa. Świat
herbat jest tak zróżnicowany i
barwny, że nie musimy się ograniczać- zaszalejmy:).
Herbaty możemy podzielić na kilka głównych rodzai:-
owocowe-czarna-białe-zielone-czerwone
Zaleca się pić:1filiżankę
herbaty czarnej (teina - hamuje wchłanianie przez organizm żelaza) i czerwonej (właściwości oczyszczająco-odchudzające) dziennie4-8 filiżanek
herbaty zielonejZ
herbatami owocowymi należny uważać - ponieważ u osób z nadkwaśnością mogą one ją wywoływać przy większych ilościach.
Moją ulubioną zieloną
herbatą jest SENCHA Japończycy zwyczajowo parzą Senchę nie dłużej niż 30 do 60 sekund w temperaturze 75-80st. C, ale dla uzyskania pełni smaku i aromatu sugerujemy wydłużyć ten czas nawet do 4 minut. Parzmy
herbaty w odpowiednich naczyniach w odpowiednim czasie oraz temperaturze, a zobaczymy różnicę i pokochamy jej picie;)