Wykonanie
Jest to banalnie proste, proste jak budowa cepa. Wystarczy troszkę chęci a warto zwłaszcza jeżeli macie dostęp do
wiejskiego masła, takiego "swojskiego". Ale można też kupić bardzo dobre
masło i zrobić samemu. Koszt jednego
baranka to około 2 zł. Z przeciętnej kostki 200 gram wychodzą dwa takie
barany. Tu zależy dużo od wielkości foremki, moja jest na 70 gram. Używam drewnianej foremki, sprawdza się świetnie od wielu wielu lat, choć już troszkę się wyprężyła przez moczenie i suszenie ale o tym niżej :) Baranek ładnie się formuje, wyciąga i nie odkształca.

Co będzie potrzebne?foremka do
barankakostka dobrego
masła np. 200 gram ( minimum 80%)ziarenka
pieprzu oraz listki bukszpanu jako ozdobagarnek z zimną
wodąłyżka stołowaWykonanie:Formę do
baranka trzeba namoczyć przez około godzinę w zimnej wodzie. Można wstawić ją także na całą noc do lodówki. Musi dobrze się namoczyć, dzięki temu baranek odejdzie od formy gładko i bezproblemowo.W każdą połówkę formy dokładnie uciskać
masło łyżką.
Masło najlepiej by było zimne, wtedy
baranka można wyciągnąć z formy chwilkę po jej złożeniu. Jeżeli używamy
masła w temperaturze pokojowej, foremkę z nim trzeba wstawić do lodówki na minimum godzinę.Złożyć formę, docisnąć, wygładzić spód
baranka. Moja forma jest już nieszczelna, służy długo, przez co widać już wyprężenie, jednak nowa foremka powinna się idealnie złożyć (fot 3). Warto zwrócić uwagę na to czy się dobrze składa już w sklepie.Delikatnie otworzyć formę, wyjąć
masło. Ozdobić
baranka bukszpanem i ziarenkami
pieprzu.Formę umyć i pozostawić do wyschnięcia, pamiętajcie by nie schować jej mokrej bo zapleśnieje.

ps. Z niektórymi foremkami w dołączonej instrukcji podane jest by foremkę natłuścić
olejem - jak widać u mnie, nie jest to koniecznością.Pozdrawiam :)Miłego wieczoru!