Wykonanie
Jeżeli zdarzyło się Wam kupić a nie wiecie wiecie jak wykorzystać formę do muffin, bo nie przepadacie za babeczkami, to zapraszam po dzisiejszy przepis.
Jajka sadzone w koszulkach z
boczku, posypane świeżym
szczypiorkiem. Fajne na śniadanie, kolację, czy nawet do obiadu :) Do tego bardzo aromatyczne, gdyż owędzany smak
boczku wnika podczas pieczenia do środka jaj. Danie z którego z pewnością najbardziej zadowoleni będą faceci i nie tylko... :) Przygotowanie takich kubeczków
daje dużo frajdy, gdyż to banalnie proste danie niezwykle cieszy oczy :)

Składniki na formę 12 sztuk:12 jaj średniej wielkości (duże mogą się wylewać)12 długich plasterków owędzanego
boczku,pęczek świeżego
szczypiorkułyżka
smalcu do natłuszczenia foremki
sól jako
przyprawaWykonanie:Formę natłuścić
smalcem. W każdy dołek wkładać po plasterku
boczku. Ponacinać go na dole nożem w kilku miejscach w odległości co 2 cm, by dał się lepiej formować.

Na spód każdego dołka wsypać po szczpycie
soli. Wbić
jajo, ponownie posypać szczyptą
soli.

Wstawić do piekarnika i zapiekać aż
jaja się zetną oraz zarumienią lekko - około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmować pomagając sobie łyżką stołową. Posypać
szczypiorkiem i podawać.Smacznego! :)Pozdrawiam -
Kasia.