ßßß
Składniki na dużą prostokątną blaszkę:5 dużych słodkich jabłek o twardym miąższu - ja dałam 1,2 kg (waga całych jabłek bez obierania)500 g serka mascarponeherbatniki na 4 warstwy - duże herbatniki około 25 sztuk na jedną warstwę2 mleczne czekolady1/4 szklanki mlekacukier - około 0,5 szklankiWykonanie:Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (gniazda nasienne wyrzucić). Szybko (by nie zrobiły się ciemne) połączyć za pomocą miksera ze serkiem mascarpone. Spróbować - jeżeli masa jest wystarczająco słodka to nie dosładzać. Ja dodałam około pół szklanki cukru. Jeżeli natomiast macie dość kwaśne jabłka, to przed dodaniem serka trzeba je przesmażyć z cukrem na dużej patelni, przestudzić i dopiero dodać serek.Na dużej blaszce ułożyć warstwę herbatników, na to 1/3 część masy. Następnie czynność powtórzyć drugi i trzeci raz. Na wierzch ułożyć ostatnią warstwę. Herbatniki układać tak, by jeden był pod drugim, w takiej samej kolejności.Przygotować polewę. Do rondelka włożyć połamane czekolady i 1/4 szklanki mleka. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.Zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu, np. w lodówce - i cieszyć się smakiem :)Smacznego!Pozdrawiam cieplutko - Kasia :)