Wykonanie
Krem
Ajerkoniakowy - idealny do wypełnienia rurek, babeczek, do przełożenia ciast czy
tortów a może i przełożenia pączków albo eklerów? Wykorzystać go można na bardzo bardzo wiele sposobów. Uzupełni nawet mało smaczne ciasto zmieniając smak nie do poznania. Słodkie wypieki z kremem na bazie
alkoholu są idealnym dodatkiem do
kawy. Okres karnawału trwa, niebawem Tłusty Czwartek (12.02) a więc podsyłam ten bardzo smaczny przepis - niech służy :)

Składniki na krem:kostka
masła 200 g (temperatura pokojowa)3 świeże
jajka3 łyżki
cukru pudru100 ml
ajerkoniaku (advocaat)10 malutkich bezWykonanie:
Masło utrzeć na puch.
Jajka z dodatkiem
cukru natomiast ubić na parze. Zostawić by ostygły. Kiedy są już chłodne (tzn. osiągnęły temperaturę pokojową), stopniowo dodawać je do utartego
masła. Łyżka po łyżce. Ubijać stale miksując na gładką masę. Gdy masa jest już połączona, stopniowo dodawać
ajerkoniak, także łyżka po łyżce. Jest to ważne jeżeli chcemy by krem był o aksamitnym wyglądzie i by się nie zważył.Pokruszyć bardzo drobniutko
bezy, na pył. Można sobie pomóc wałkiem do ciasta, czy tłuczkiem. Nie powinno być tu żadnego problemu,
bezy są kruche. Stopniowo wkręcić je do kremu.Krem gotowy, jednak jeżeli zdarzy Ci się taka sytuacja, ze krem się zważy to jest na to sposób. Umieść krem w metalowej miseczce, nad garnkiem z
wodą. Podgrzewaj
wodę w garnku i mieszaj krem umieszczony nad parą aż do połączenia składników.Przepis na korpusy do babeczek podawałam tutaj: klikSmacznego!Pozdrawiam cieplutko :)
Kasia.