ßßß
Składniki:5 kg śliwek1 kg cukru320 g ciemnego kakao (2 duże opakowania)3-5 cukrów waniliowych.Wykonanie:Śliwki myjemy, wyciągamy pestki, i za pomocą blendera robimy z owoców miazgę. Dosypujemy cukier i smażymy przez około godzinę. Można dłużej wtedy masa wyraźnie zgęstnieje, jednak z moich obserwacji wynika, ze owoce nabierają goryczkowatego smaku. Musimy pamiętać, by często mieszać, i zebrać powstałą pianę.Po usmażeniu dodajemy kakao i cukry waniliowe, ja zamiast mieszać łyżką zmiksowałam całość. Następnie jeszcze smażyć przez około 15 minut.Nakładamy bardzo gorące w słoiczki, zakręcamy mocno. Nie gotujemy, a to bardzo duży plus ponieważ zaoszczędzimy czas ;)Mi wyszło 23 słoiczki o wielkości 200 g plus trochę do zjedzenia.Smacznego !Obserwuj przez