Wykonanie
Takie kotlety to specjał mojej siostry i to dzięki niej poznałam ten przepis. Kotletów wychodzi sporo, są smaczne, trochę podobne wyglądem do racuchów. W zasadzie można powiedzieć, że są to takie
mięsne racuszki :) Bardzo fajny sposób na urozmaicenie sobie obiadu.
Składniki na około 12-15 kotletów.- filet
piersi z kurczaka - 60 dag- 30 dag
żółtego sera w kawałku- 2
jaja- 3 łyżki
mąki ziemniaczanej-
majonez 3-4 łyżki-
oliwa z oliwek do smażenia-
sól,
pieprz, ostra i
słodka papryka jako
przyprawyWykonanie:
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, nie musi być bardzo drobna.
Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jaja roztrzepać widelcem. Składniki te umieścić w naczyniu, dołożyć
majonez,
mąkę ziemniaczaną i wszystko bardzo dokładnie połączyć, całość powinna
mieć konsystencję dość gęstą (zdjęcie poniżej). Doprawić do smaku
przyprawami, można też dodać swoje ulubione
zioła by pogłębić smak kotletów.Na patelni teflonowej, lub innej o nie przywierającej powłoce ( ja używam takiej do smażenia naleśników), rozgrzać tłuszcz i łyżką nakładać masę, podobnie jak w przypadku racuchów, po trzy na jeden rzut. Rumienić na złoty kolor najpierw z jednej strony, następnie z drugiej. Wykładać na papierowy ręcznik by osuszyć kotlety z nadmiaru tłuszczu.I gotowe!Smacznego!