ßßß Cookit - przepis na Placek drożdżowy z rabarbarem, migdałami i kruszonką polany lukrem

Placek drożdżowy z rabarbarem, migdałami i kruszonką polany lukrem

nazwa

Wykonanie

Cześć!
Długo nas tutaj nie było... Mamy nadzieję, że się stęskniliście się za nami. Przepraszamy za nieobecność, ale natłok wszystkich spraw sportowych, tanecznych i naukowych unicestwił nasze ambitne plany na zrobienie jakiegoś pysznego ciasta.
Ale od dzisiaj powracamy! I to nie z byle czym, bo z rabarbarem.
Przeglądając wpisy, zauważyłyśmy, że nie ma u nas nic z rabarbarem, więc trzeba było nadrobić zaległości. Placek drożdżowy jest najlepszy!
Przepis na placek jest uniwersalny, bo możecie użyć każdego innego owocu do zrobienia pyszniutkiego ciasta.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej typ 500 (350 g)
1 opakowanie suchych drożdży/ 20 g świeżych drożdży -> wcześniej trzeba zrobić rozczyn
1/4 szklanki cukru (50 g)
120 ml mleka ciepłego
1 średnie jajo
50 g masła
szczypta soli
Dodatkowo:
600 g rabarbaru
2 łyżki cukru
płatki migdałów
Składniki na kruszonkę:
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
60 g masła
Przygotowanie:
Jeśli używasz świeżych drożdży musisz wcześniej przygotować rozczyn.
Przesiej mąkę dodaj resztę składników na ciasto.
Zagnieć ciasto (możesz również użyć miksera z hakiem do wyrabiania).
Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem ściereczki na około 1 , 5 - 2 h do podwojenia swojej objętości.
Rabarbar dokładnie umyj i pokrój na 2 - 3 cm paski.
Przygotuj kruszonkę - wszystkie składniki wyrób między palcami. Jeśli jest za mokra, dodaj trochę więcej mąki, a jeżeli za sucha dodaj masła.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę i na lekko oprószonej stolnicy rozwałkowuj ciasto na prostokąt.
Włóż do prostokątnej formy papier do pieczenia, a następnie przełóż ciasto.
Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Pieczemy przez około 35 minut.
Wysmaruj lukrem ciepły placek.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.monikoza.pl/2015/04/placek-drozdzowy-z-rabarbarem-migdaami.html