Wykonanie
Cześć!Długo nas tutaj nie było... Mamy nadzieję, że się stęskniliście się za nami. Przepraszamy za nieobecność, ale natłok wszystkich spraw
sportowych, tanecznych i naukowych unicestwił nasze ambitne
plany na zrobienie jakiegoś pysznego ciasta.Ale od dzisiaj powracamy! I to nie z byle czym, bo z
rabarbarem.Przeglądając wpisy, zauważyłyśmy, że nie ma u nas nic z
rabarbarem, więc trzeba było nadrobić zaległości. Placek
drożdżowy jest najlepszy!Przepis na placek jest uniwersalny, bo możecie użyć każdego innego
owocu do zrobienia pyszniutkiego ciasta.

Składniki:Ciasto:2 szklanki
mąki pszennej typ 500 (350 g)1 opakowanie suchych drożdży/ 20 g świeżych
drożdży -> wcześniej trzeba zrobić rozczyn1/4 szklanki
cukru (50 g)120 ml
mleka ciepłego1 średnie
jajo50 g
masłaszczypta
soliDodatkowo:600 g
rabarbaru2 łyżki
cukrupłatki migdałówSkładniki na kruszonkę:4 łyżki
mąki4 łyżki
cukru60 g
masłaPrzygotowanie:Jeśli używasz świeżych
drożdży musisz wcześniej przygotować rozczyn.Przesiej
mąkę dodaj resztę składników na ciasto.Zagnieć ciasto (możesz również użyć miksera z hakiem do wyrabiania).Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem ściereczki na około 1 , 5 - 2 h do podwojenia swojej objętości.
Rabarbar dokładnie umyj i pokrój na 2 - 3 cm paski.Przygotuj kruszonkę - wszystkie składniki wyrób
między palcami. Jeśli jest za mokra, dodaj trochę więcej
mąki, a jeżeli za sucha dodaj
masła.Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę i na lekko oprószonej stolnicy rozwałkowuj ciasto na prostokąt.Włóż do prostokątnej formy papier do pieczenia, a następnie przełóż ciasto.Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Pieczemy przez około 35 minut.Wysmaruj lukrem ciepły placek.Smacznego! :)