Wykonanie
Cześć!Wczoraj skończył się cykl "Odtłuszczanie", który prowadziłyśmy we współpracy z dietetyk przez 6 tygodni. Mamy nadzieję, że dowiedzieliście się wielu nowych rzeczy odnośnie produktów stosowanych na co dzień w kuchni i zainspirowaliście się naszymi przepisami na każdą
porę dnia.Tym razem mamy nowy pomysł!Chcecie znać nasz sposób na poprawienie smaku dań?Pewnie tak, dlatego będziemy publikować posty, w których w końcu uporządkujemy naszą wiedzę na temat...
ZIÓŁ i
PRZYPRAWCodziennie używamy
ziół - tych świeżych jak i tych suszonych oraz przypraw. Jednak czy każda
przyprawa pasuje do danego typu dania? Niestety nie, więc
pora wskazać dobrą
drogę dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą jaką
przyprawę dodać do dania. Dlatego spróbujemy Wam pokazać jak wzbogacić smak, tak aby nie przytłumić oryginalnego smaku potrawy.Dzisiaj powiemy Wam jak przechowywać
zioła, aby nie straciły swojego magicznego aromatu.Większość
ziół kupujemy suszone, które są pakowane w
torebki. Jednak jak już otworzymy, to pewnie nigdy nie wiecie co zrobić.Najlepiej przesypać
zioła do ciemnego, szczelnie zamykanego słoika, pojemnika ceramicznego lub plastikowego. Jeśli posiadamy przezroczyste pojemniki, to schowajmy je w zamykanych szafkach bez dostępu do światła. Dzięki takiemu prostemu zabiegowi jesteśmy w stanie zapobiec straceniu właściwości danych
ziół.Czego nie lubią zioła?- światła, wilgoci i powietrzaA co zrobić ze świeżymi ziołami?Można
zioła zamrozić - po oczyszczeniu, opłukaniu i wysuszeniu wkładamy do specjalnych torebek do zamrażalnika.Drugim wariantem jest uzyskanie tzw. "kostek
ziołowych" - drobno siekamy (oczywiście po opłukaniu i osuszeniu), nakładamy do pojemniczków na
lód i zalewamy odrobiną
wody. Wkładamy do zamrażalnika.Dostępne są również w warzywniakach i supermarketach doniczki ze świeżymi
ziołami. Jest to super opcja, tylko pamiętajcie o podlewaniu! U nas często więdną, bo mamy sklerozę. Dodatkowo nasza kuchnia będzie wyglądać i pachnieć dużo lepiej.Na koniec propozycja dania z wykorzystaniem aromatycznych przypraw i
ziół -
curry z
indykiem .Pierwsze koty za płoty. Za tydzień wskażemy
drogę, do jakich dań najlepiej pasuje
bazylia.Napiszcie w komentarzu, czy się podoba i jakie
zioła czy
przyprawy chcielibyście zobaczyć w nowym cyklu. :)~M&M