ßßß
Codziennie używamy ziół - tych świeżych jak i tych suszonych oraz przypraw. Jednak czy każda przyprawa pasuje do danego typu dania? Niestety nie, więc pora wskazać dobrą drogę dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą jaką przyprawę dodać do dania. Dlatego spróbujemy Wam pokazać jak wzbogacić smak, tak aby nie przytłumić oryginalnego smaku potrawy.Dzisiaj powiemy Wam jak przechowywać zioła, aby nie straciły swojego magicznego aromatu.Większość ziół kupujemy suszone, które są pakowane w torebki. Jednak jak już otworzymy, to pewnie nigdy nie wiecie co zrobić.Najlepiej przesypać zioła do ciemnego, szczelnie zamykanego słoika, pojemnika ceramicznego lub plastikowego. Jeśli posiadamy przezroczyste pojemniki, to schowajmy je w zamykanych szafkach bez dostępu do światła. Dzięki takiemu prostemu zabiegowi jesteśmy w stanie zapobiec straceniu właściwości danych ziół.Czego nie lubią zioła?- światła, wilgoci i powietrzaA co zrobić ze świeżymi ziołami?Można zioła zamrozić - po oczyszczeniu, opłukaniu i wysuszeniu wkładamy do specjalnych torebek do zamrażalnika.Drugim wariantem jest uzyskanie tzw. "kostek ziołowych" - drobno siekamy (oczywiście po opłukaniu i osuszeniu), nakładamy do pojemniczków na lód i zalewamy odrobiną wody. Wkładamy do zamrażalnika.Dostępne są również w warzywniakach i supermarketach doniczki ze świeżymi ziołami. Jest to super opcja, tylko pamiętajcie o podlewaniu! U nas często więdną, bo mamy sklerozę. Dodatkowo nasza kuchnia będzie wyglądać i pachnieć dużo lepiej.Na koniec propozycja dania z wykorzystaniem aromatycznych przypraw i ziół - curry z indykiem .Pierwsze koty za płoty. Za tydzień wskażemy drogę, do jakich dań najlepiej pasuje bazylia.Napiszcie w komentarzu, czy się podoba i jakie zioła czy przyprawy chcielibyście zobaczyć w nowym cyklu. :)~M&M