Wykonanie
Moja biblioteka wzbogaciła się o dwie nowe książki Pani Biruta Markuza "zupy na każdy dzień roku" i "
zioła i
przyprawy mojej kuchni. wydane przez wydawnictwo Zyski i S-kaPani Biruta Markuza jest absolwentką Akademii Sztuk Pięknych. Pracowała jak scenograf w polskim przemyśle filmowym.,mieszka w Warszawie.Zajmuje tłumaczeniami z angielskiego i litewskiego,pasją jest malowanie i pisanie książek kulinarnych.
"
zioła i
przyprawy mojej kuchni autorka pisze jest to jej pierwsza książka o kuchni i doświadczeniach kulinarnych. Całość została podzielona na cztery większe części. Pierwsza zaczyna się od
wiedzy o ziołach i roślinach
krajowych, metodach zbierania, suszenia i hodowli.
Każda z roślin jest oddzielnie opisana, wraz z pochodzeniem, nazwą łacińską oraz zastosowaniem w kuchni i zielarstwie. Druga cześć to czas na
przyprawy importowane. Trzeci rozdział to rodzaj poradnika o tym jakie
zioła można swobodnie uprawiać w doniczkach na oknie, a które rosną lepiej w ziemi ogrodowej. Dedykowana hobbystom ponieważ obecnie wiele
ziół i przypraw można kupić w świeżej postaci przez cały rok.Ostatni rozdział to zbiór przepisów, na dania,zupy, obiadowe, sosy, pasty,
nalewki itd.. Wszystkie oczywiście z dodatkiem
ziół.
Do napisania książki "zupy na każdy dzień zainspirowało ja
motto z Filozofii smaku mistrza Brillat-Savarim"a
"Zupa jest pierwszą pociechą dla stroskanego żołądka'W książce znajdziemy przepisy na zupy tradycyjne polskie, egzotyczne o różnym stopniu trudności. Każdy smakosz kulinarny znajdzie coś dla siebie: chłodniki na upały, gorące kapuśniaki i grochówki na zimę, świąteczne barszcze i
żury oraz dania jednogarnkowe, które doskonale zastąpią cały obiad. Brakuje w książce fotografii w zamian dostajemy wiele wspaniałych przepisów.Książki godne polecenia do których warto wracać :)Polecam :)