ßßß Cookit - przepis na Kokosowa panna cotta

Kokosowa panna cotta

nazwa

Wykonanie

Jako mały przerywnik w prezentowaniu świątecznych ciastek, proponuję aksamitną, słodką kokosową panna cottę, podaną z kwaśnymi, chrupiącymi ziarenkami granatu. Błyskawiczny, łatwy w przygotowaniu deser, w sam raz na karnawał!
źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com
(składniki na 3 porcje)
szklanka kremówki
szklanka śmietanki kokosowej
szklanka mleczka kokosowego
5 łyżek cukru
2 łyżki ekstraktu kawowego
2 lekko czubate łyżki żelatyny
do podania
ziarenka wyłuskane z jednego owocu granatu
2 łyżki syropu z granatu
Śmietany i mleczko wlać do rondelka, dodać cukier, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. W międzyczasie rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać wraz z ekstraktem do rondelka, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Wlać do małych szklanek lub kokilek, włożyć do lodówki. Schładzać około 4 godzin. Ziarenka granatu wymieszać z syropem i wyłożyć na wierzch ściętej masy kokosowej.
//Można też włożyć szklanki na sekundę, dwie do wrzątku, wyłożyć deser na talerz i następnie ozdobić ziarenkami granatu.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2014/01/Kokosowa-panna-cotta.html