ßßß Cookit - przepis na Malinowa ratafia gdańska z Przymorza

Malinowa ratafia gdańska z Przymorza

nazwa

Wykonanie

Kwintesencja lata zamknięta w butelce.
W tym roku nastawiamy się psychicznie i sprzętowo, zbieramy dobre rady od bardziej doświadczonych w temacie i podkłady cierpliwości, żeby wytrwać... i nastawiamy prawdziwą ratafię, w której zamkniemy także kwintesencję wiosny i jesieni. :)
źródło: ' Wielka księga nalewek ', wyd. Olesiejuk
2 l malin
2 kg cukru
2 kg innych owoców (czerwonych i czarnych porzeczek, jeżyn)
litr spirytusu
4 goździki
ok. 2 cm cynamonu
2 obrane migdały
Przebrane i oczyszczone maliny przełożyć do gąsiorka/dużego słoika i zasypać kilogramem cukru, przykryć kilkukrotnie złożoną gazą. Do drugiego gąsiorka przełożyć inne owoce, zasypać pozostałym cukrem i zamknąć kilkukrotnie złożoną gazą. Postawić w słonecznym miejscu, aż owoce puszczą dużo soku. Sok z obu gąsiorków zlać do czystego. Dolać spirytus. Dodać goździki, cynamon i migdały. Dobrze zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na trzy tygodnie. Po tym czasie rozlać do butelek, filtrując przez bibułę filtracyjną. Dobrze zakorkować i odstawić na minimum trzy tygodnie.
Na zdrowie!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2013/01/Malinowa-ratafia-gdanska-z-Przymorza.html