Wykonanie
Kwintesencja lata zamknięta w butelce.W tym roku nastawiamy się psychicznie i sprzętowo, zbieramy dobre rady od bardziej doświadczonych w temacie i podkłady cierpliwości, żeby wytrwać... i nastawiamy prawdziwą ratafię, w której zamkniemy także kwintesencję wiosny i jesieni. :)
źródło: ' Wielka księga
nalewek ', wyd. Olesiejuk2 l
malin2 kg
cukru2 kg innych
owoców (czerwonych i czarnych
porzeczek,
jeżyn)litr
spirytusu4
goździkiok. 2 cm
cynamonu2 obrane
migdałyPrzebrane i oczyszczone
maliny przełożyć do gąsiorka/dużego słoika i zasypać kilogramem
cukru, przykryć kilkukrotnie złożoną gazą. Do drugiego gąsiorka przełożyć inne
owoce, zasypać pozostałym
cukrem i zamknąć kilkukrotnie złożoną gazą. Postawić w
słonecznym miejscu, aż
owoce puszczą dużo soku. Sok z obu gąsiorków zlać do czystego. Dolać
spirytus. Dodać
goździki,
cynamon i
migdały. Dobrze zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na trzy tygodnie. Po tym czasie rozlać do butelek, filtrując przez bibułę filtracyjną. Dobrze zakorkować i odstawić na minimum trzy tygodnie.Na zdrowie!