ßßß
źródło: ' Wielka księga nalewek ', wyd. Olesiejuk2 l malin2 kg cukru2 kg innych owoców (czerwonych i czarnych porzeczek, jeżyn)litr spirytusu4 goździkiok. 2 cm cynamonu2 obrane migdałyPrzebrane i oczyszczone maliny przełożyć do gąsiorka/dużego słoika i zasypać kilogramem cukru, przykryć kilkukrotnie złożoną gazą. Do drugiego gąsiorka przełożyć inne owoce, zasypać pozostałym cukrem i zamknąć kilkukrotnie złożoną gazą. Postawić w słonecznym miejscu, aż owoce puszczą dużo soku. Sok z obu gąsiorków zlać do czystego. Dolać spirytus. Dodać goździki, cynamon i migdały. Dobrze zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na trzy tygodnie. Po tym czasie rozlać do butelek, filtrując przez bibułę filtracyjną. Dobrze zakorkować i odstawić na minimum trzy tygodnie.Na zdrowie!