Wykonanie
Jeśli jesteście posiadaczami
czarnej porzeczki, a nie do końca wiecie co z nią zrobić, lub tak jak ja, jesteście jej wielbicielami - możecie przygotować
nalewkę Cassis.Co prawda, musicie się uzbroić w cierpliwość, bo
nalewka potrzebuje "leżakowania",ale zapewniam, że warto.Piękny, głęboki kolor (będzie inny niż na zdjęciu, tak wygląda po tygodniu ),cudowny aromat, no i ten niepowtarzalny smak...Gorąco polecam.
Składniki:1 kg czarnych
porzeczek10 liści
porzeczkowego krzewukilka
goździkówkawałek laski
cynamonu80 dkg
cukru1/4 l
spirytusu3/4 l
wódkiSposób wykonania:
Owoce umyć i osączyć. Przełożyć do misy i rozgnieść ( zrobiłam to tłuczkiem do
ziemniaków ). Włożyć liście
porzeczkowego krzewu,
goździki i laskę
cynamonu. Wlać
spirytus i
wódkę. Wsypać
cukier i dokładnie wymieszać. Mieszaninę przelać do gąsiorka, szczelnie zamknąć i odstawić na co najmniej miesiąc.Po tym czasie zawartość słoja przecedzić (
owoce dobrze odcisnąć ) i przefiltrować ( np. przez filtr do
kawy ). Gotowy
likier przelać do butelek.