ßßß Cookit - przepis na Nalewka z czarnej porzeczki - Cassis

Nalewka z czarnej porzeczki - Cassis

nazwa

Wykonanie

Jeśli jesteście posiadaczami czarnej porzeczki, a nie do końca wiecie co z nią zrobić, lub tak jak ja, jesteście jej wielbicielami - możecie przygotować nalewkę Cassis.
Co prawda, musicie się uzbroić w cierpliwość, bo nalewka potrzebuje "leżakowania",
ale zapewniam, że warto.
Piękny, głęboki kolor (będzie inny niż na zdjęciu, tak wygląda po tygodniu ),
cudowny aromat, no i ten niepowtarzalny smak...
Gorąco polecam.
Składniki:
1 kg czarnych porzeczek
10 liści porzeczkowego krzewu
kilka goździków
kawałek laski cynamonu
80 dkg cukru
1/4 l spirytusu
3/4 l wódki
Sposób wykonania:
Owoce umyć i osączyć. Przełożyć do misy i rozgnieść ( zrobiłam to tłuczkiem do ziemniaków ). Włożyć liście porzeczkowego krzewu, goździki i laskę cynamonu. Wlać spirytus i wódkę. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Mieszaninę przelać do gąsiorka, szczelnie zamknąć i odstawić na co najmniej miesiąc.
Po tym czasie zawartość słoja przecedzić (owoce dobrze odcisnąć ) i przefiltrować ( np. przez filtr do kawy ). Gotowy likier przelać do butelek.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/07/Nalewka-z-czarnej-porzeczki-Cassis.html