Wykonanie
Może ten omlet wymaga trochę więcej pracy niż standardowa jajecznica. Ale jeśli masz ochotę na piękne, słodkie, sycące śniadanie – warto!

Składniki (2 porcje)2
jajka2 łyżeczki
mąki2 łyżeczki
cukruCytryna500g
mandarynek z puszki
OliwaPrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni.Oddziel
żółtka od
białek.
Żółtka utrzyj z
cukrem,
białka ubij na sztywną pianę.Do utartych
żółtek dodaj
mąkę, wymieszaj.Delikatnie połącz masę
żółtkową z ubitymi
białkami.Przełóż wszystko do niewielkiego naczynia żaroodpornego posmarowanego
oliwą, zapiekaj około 10-15 minut.Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj skórkę ze sparzonej
cytryny.
Mandarynki podgrzej w
syropie, dodaj
skórkę cytrynową.Delikatnie wyłóż
mandarynki na upieczone omlety, polej sosem.Smacznego!