Wykonanie
Nie wiem, czy bardziej zakwalifikować ten wypiek do
pieczywa czy bardziej do słodkości. Fajna i prosta opcja dla tych, co na diecie bezglutenowej. Dodatkowo przepis nie zawiera laktozy ani
jajek - mam nadzieję, że ucieszą się moje koleżanki, co mają alergiczne dzieci w domu. Wczoraj miałam przyjemność w miłym towarzystwie być na warsztatach
Kawy Inka w Garze Tomka Jakubiaka i tak się zainspirowałam. Zdziwicie się jakie to łatwe :)

Składniki na 10 porcji :700g
jabłek300g suchej
kaszy jaglanej2 łyżki płynnego
miodułyżeczka
cynamonuopcjonalnie łyżeczka
kawy Inka bezglutenowej - to nowość
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć drobno na tarce. Dodać surową
kaszę jaglaną,
miód,
cynamon oraz
kawkę. Dokładnie wymieszać nie przejmując się nadmiarem soku z
jabłek,
kasza wszystko wciągnie podczas pieczenia. Przełożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1,5h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem (190 stopni bez termoobiegu). Można przykryć, jakby chlebek zaczął się przypiekać na wierzchu.

1 porcja to ok. 150kcal, węglowodany: 32g,
białko: 4g, tłuszcz 1gSMACZNEGO!Komunikat specjalny do moich
kawowych koleżanek - Jeśli macie ochotę na
kawkę zbożową, to mam pełen wachlarz do wyboru :)