Wykonanie

Zdrowe placuszki z
płatków owsianych, bez
jajek,
mleka i glutenu. Dobre dla wszystkich, a szczególnie dla dzieci i osób z alergiami.Najlepiej smakują z
dżemem, można też posypać
cukrem pudrem.Zachęcam do spróbowania, tym bardziej, że składniki są łatwo dostępne i chyba każdy ma je w kuchni.1 szklanka zmielonych
płatków owsianych błyskawicznych*ok. 1/2 szklanki
mleka kokosowego (lub innego dowolnego)1/3 szklanki zmielonego
siemienia lnianego1-2 łyżeczki
ksylitolu (lub
brązowego cukru)Składniki wymieszaj i odstaw na 15 minut. Ciasto będzie gęste.Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię, pomagając sobie drugą łyżką.Spłaszcz placuszki i wyrównaj ich wierzch , aby smażyły się równomiernie.Możesz smażyć bez tłuszczu (jeśli nie masz dobrej patelni, rozsmaruj trochę tłuszczu na patelni przed pieczeniem).Podawaj z
dżemem lub
cukrem pudrem.*bezglutenowych, dla osób nie tolerujących glutenu